Anatomia unui grafic

Postat la 24 martie 2009 36 afişări

Un schimb de mail-uri cu un set de fotografii despre ce inseamna criza in lume – cladiri abandonate, mii de oameni la coada la fortele de munca, un autobuz care face un tur al proprietatilor imobiliare de vanzare in Las Vegas -, imagini ale caderii unui sistem, a facut-o pe fiica mea sa exclame, cat de adevarat, ca “nu trebuie sa arunci bombe ca sa darami zgarie-nori, nu?”.

 

Pozele le puteti vedea la www.boston.com/bigpicture/ - un blog specializat in fotografii ale evenimentelor la zi –, iar postarea se cheama “Scenes from the recession”; ofera oricui o perspectiva, o altfel de perspectiva asupra a ceea ce inseamna criza.

 

O alta perspectiva asupra a ceea ce inseamna criza este si graficul care insoteste textul meu. Calitatea nu este foarte buna, l-am salvat de pe blogul profesorilor de economie Antonio Fatas si Ilian Mihov. Graficul indica nivelul de cash al bancilor americane de la jumatatea anului 2007 pana la inceputul lui martie 2009. Linia albastru deschis indica ceva ce s-ar putea defini drept niste rezerve minime obligatorii (in jur de 55 - 60 de miliarde de dolari), in timp ce zona albastru intens arata excesul de lichiditate, pur si simplu. Ca sa fiu foarte clar, sunt bani ai bancilor care pana in toamna au fost pusi la treaba, iar din septembrie au fost pusi la pastrare. Nivelul normal al acestor lichiditati era, pana in toamna anului trecut, in jur de doua miliarde de dolari, zona albastra fiind greu de identificat in grafic. De la acutizarea crizei, in septembrie 2008, excesul de lichiditate din seifurile bancilor americane a crescut de 350 - 400 de ori. La 4 martie era de 670 de miliarde de dolari.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Dorin Oancea
/opinii/anatomia-unui-grafic-4083286
4083286
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.