Ioan Ciolan, sibianul care a revolutionat businessurile in bricolaj

Postat la 18 octombrie 2010 164 afişări

A construit afacerea Ambient, care se lupta pe piata cu retele internationale, iar anul trecut a fost la un pas de a fi vanduta catre un fond de investitii care s-a retras in ultimul moment.

Sibianul care a pus bazele unei firme pentru ca, fiind student la inginerie (Facultatea de Automatizari-Calculatoare a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), isi dorea bani de buzunar a invatat din mers cum se fac afacerile. Impreuna cu doi cumnati a infiintat o societate specializata in service-ul pentru electronice. In 1992, la terminarea facultatii, s-a intors in orasul natal, unde a pus bazele Ambient, o firma dedicata comertului cu instalatii si finisaje pentru locuinte.

In doi ani, reteaua ajunsese sa numere sapte magazine proprii in Sibiu. In 2000, antreprenorul a luat decizia sa iasa peste granitele judetului si sa dea o anvergura nationala afacerii, povestea sibianul pentru BUSINESS Magazin, intr-unul dintre putinele interviuri acordate presei. Un avantaj pe care l-au avut antreprenorii romani din domeniul bricolajului, fata de multe alte domenii ale economiei, este ca retelele internationale nu s-au grabit sa vina in Romania. Abia in 2002, Praktiker si Bricostore au intrat pe piata, iar alte retele (ca Obi, Baumax sau Hornbach) abia in anii premergatori crizei. Acest lucru le-a dat ragaz antreprenorilor autohtoni sa-si dezvolte afacerile. In urma cu patru ani, Ambient domina deja topul retailerilor de bricolaj, avand cele mai mari vanzari.

De-atunci, pe fondul crizei si al insuficientei de fonduri pentru expansiune, firma de origine sibiana a pierdut trei pozitii in top, ajungand pe locul al patrulea, conform rezultatelor din 2009. Cu toate acestea, afacerea a fost curtata intens de investitori pe parcursul ultimilor ani, iar in 2009 a fost la un pas de asocierea cu EQT, fond detinut de cea mai puternica familie din Suedia, Wallenberg. In urma asocierii, compania, care a avut in 2008 afaceri consolidate de peste 220 de milioane de euro, ar fi avut la dispozitie capital pentru expansiune. In ultimul moment insa, reprezentantii fondului s-au retras din afacere in urma deciziei de a stopa complet investitiile.

Urmărește Business Magazin

/lideri/ioan-ciolan-sibianul-care-a-revolutionat-businessurile-in-bricolaj-7491074
7491074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.