Cel mai admirat manager din România

Autor: Iuliana Roibu Postat la 25 decembrie 2011 209 afişări

„Cred că Petrom este esenţa transformării României: trecerea de la o companie de stat, cu mentalitatea, tarele şi provocările unei mentalităţi de comandă, rigide, fără existenţa unor principii de piaţă, comerciale, la o companie pe care mi-o doresc şi pe care sper să o puteţi numi cu toţii în scurt timp o companie modernă, flexibilă, dinamică, tânără, tot mai tânără, care să fie un model al businessului românesc." Mariana Gheorghe, pentru al doilea an votată cel mai admirat CEO din România de către colegii săi din business, conduce cel mai mare business din România de şase ani şi speră ca mandatul său să fie definitoriu pentru Petrom, dar şi pentru România.

Vorbind despre ceea ce este definitoriu pentru persoana sa, Mariana Gheorghe povesteşte mult despre familie, începând cu perioada copilăriei: "Mi se pare foarte important să încep cu educaţia pe care am primit-o în cei 7 ani de acasă. Eu am crescut într-o familie de clujeni, care ne-a crescut cu nişte principii destul de rigide, spun unii, serioase, spun alţii. Sigur că a fost, în esenţă, o educaţie primară: responsabilitate, disciplină, să duci bine lucrurile până la capăt" şi continuând cu deciziile maturităţii: "Ce a fost foarte important pentru mine a fost sprijinul soţului şi al familiei - nu o spun ca un clişeu, de multe ori el m-a împins să îndrăznesc, mi-a dat curaj, de multe ori provocările erau aşa de mari că poate nu aş fi avut curaj să le fac, dar acest partener de viaţă de 30 de ani a însemnat foarte mult pentru mine. De aceea, când mă întreabă cineva cum împac familia cu cariera, spun că pentru mine familia e un driver".

Cariera Marianei Gheorghe a început în urmă cu 31 de ani în industrie, mai precis în producţia chimică, a continuat cu comerţ intern şi internaţional, apoi cu macroeconomie, iar de la mijlocul anilor '90 cu banking în cadrul BERD: "Cei 14 ani de banking la Londra au fost cea mai lungă etapă din cariera mea, care a marcat foarte mult profilul meu de profesionist, dar şi personalitatea şi cariera în final". În 2005 Mariana Gheorghe a fost recrutată de OMV de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acceptarea poziţiei de CEO al Petrom a însemnat cea mai mare provocare a vieţii sale profesionale.


Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a oferit, în cadrul evenimentului MEET THE CEO, organizat de revista BUSINESS Magazin, sfaturi pentru tinerii manageri şi antreprenori.

Urmărește Business Magazin

/lideri/cel-mai-admirat-manager-din-romania-9096826
9096826
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.