Virusul care poate să îţi controleze calculatorul prin Facebook

Autor: Ioana Matei Postat la 15 mai 2013 296 afişări

Virusul Dorkbot,cu o noua variantă apărută în ultima săptămână, se manifestă sub forma unor fotografii care ascund fişiere executabile. La descărcarea acestora, este posibilă instalarea fără consimţământul utilizatorilor a unui software care oferă atacatorilor control asupra calculatorului infectat.

Virusul care poate să îţi controleze calculatorul prin Facebook

Noua variantă a virusului Dorkbot se răspândeşte sub forma unor linkuri prin mesaje de pe chat-ul Facebook şi îşi poate face singură actualizările pentru a-şi instala cea mai nouă versiune, potrivit informatiilor oferite de compania românească de software de antivirus Bitdefender.

Executarea fişierelor cu extensia ‘.exe’ prin care actioneaza si Dorkbot este periculoasa in general, indiferent dacă este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instantă (Facebook, Yahoo Messenger etc.). Virusul Dorkbot se foloseşte de reţele de tip IRC (Internet Relay Chat) pentru a transmite şi a primi date şi a fost detectat de Bitdefender într-o versiune iniţială în urmă cu doi ani, ca Backdoor.IRCBot.Dorkbot.

Virusul a fost împachetat acum într-o formă nouă, cu scopul de a evita soluţiile antivirus. Softul periculos are astfel capacităţi rootkit, putând chiar să împiedice antivirusul să efectueze actualizări de securitate. Dorkbot poate, de asemenea, spiona activitatea utilizatorilor în browser. În afară de mesageria instant, virusul se poate răspândi şi prin dispositive USB.

În ultimii doi ani, Bitdefender a observat o creştere a numărului de viruşi propagaţi prin reţele sociale, cel mai adesea prin scam-uri de pe Facebook. În România, cele mai populare sunt cele de tipul "vezi cine ţi-a vizualizat profilul".

În topul site-urilor periculoase răspândite pe Facebook se află şi linkurile frauduloase, care încearcă să îi convingă pe utilizatori să participe la sondaje pentru a câştiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete. Phishingul, prin care utilizatorilor li se fură date personale, nu mai este atât de popular ca în anii de început ai reţelelor sociale, pentru că utilizatorii au învaţat să recunoască astfel de mesaje.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/virusul-care-poate-sa-iti-controleze-calculatorul-prin-facebook-10879191
10879191
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.