Stiu unde te afli acum

Postat la 03 martie 2008 17 afişări

<a href='http://www.dopplr.com/' class='link3' target=_blank>www.dopplr.com</a>

Ce poate iesi dintr-o combinatie intre retele sociale, instrumente de planificare si o aplicatie prin care ceilalti pot vedea unde te afli? Raspunsul este Dopplr, un site care are cate ceva din Flickr, Twitter, Google sau Facebook, dar care a venit cu o idee noua, tintind un segment neexploatat pana acum: oamenii de business care calatoresc foarte mult.

Lansat in decembrie 2007, Dopplr iti da posibilitatea sa postezi pe internet toate planurile de calatorie cu luni de zile inainte si, in acelasi timp, sa vezi care dintre prietenii sau colegii tai se vor intersecta cu tine in timpul calatoriilor. "Urasc sa calatoresc singura", spune Lisa Saunio, unul dintre fondatorii Dopplr. In timp ce lucra ca si consultant de afaceri in Helsinki, Saunio se saturase sa organizeze intalniri cu colegii ei care nu ieseau niciodata asa cum si-ar fi dorit. "Mergeam la diverse conferinte, incercand mereu sa ne gasim cu totii. Dupa ce reuseam sa ne intalnim, descopeream ca se intamplase de multe ori sa fim in acelasi oras fara sa stim acest lucru."

Calatorii cu happy-end

Dopplr a inceput ca o aplicatie pentru un numar limitat de prieteni care isi petreceau majoritatea timpului pe drum. Acum insa Dopplr se certifica singur ca o adevarata retea sociala pentru oamenii care calatoresc foarte mult, in special cei din randul oamenilor de afaceri. Serviciul iti permite sa tii urma prietenilor si sa vezi unde se afla acestia intr-un anumit moment. Dopplr a fost fondat anul trecut, iar pentru a-l promova Sounio si ceilalti patru fondatori au invitat aproximativ 500 de oameni din companii de IT si media sa testeze acest software. Primit foarte bine, in mai putin de trei luni de la lansarea lui ca serviciu public, Dopplr a inregistrat 34.000 de utilizatori.

Dopplr este usor de utilizat, fiind nevoie doar de cativa pasi simpli care se regasesc in general pe orice site de acest gen. Pentru inceput se creeaza un cont, apoi un profil personal simplu, fara prea multe detalii, dupa care se introduc calatoriile planificate pe termen mai lung sau mai scurt. Site-ul este bine realizat si folositor din mai multe puncte de vedere. Poti vedea locurile in care vei merge pe harta pusa la dispozitie sau prin satelit, prin Google Earth. Prietenii pot vedea unde te vei afla intr-o anumita perioada, dar numai daca se afla in lista ta de contacte sau Fellow Travelers (tovarasi de drum), cum sunt numiti pe Dopplr. In plus, ai posibilitatea sa alegi cine poate sa-ti vizualizeze itinerariul postat in functie de modul in care iti administrezi "tovarasii de drum".

Jurnal de bord

Site-ul tine un fel de "jurnal" al vietii tale virtuale de pe Dopplr si istoria calatoriilor pe care le-ai facut de-a lungul timpului. In plus, Dopplr iti va spune daca printre cei care locuiesc sau viziteaza acelasi loc ca si tine se afla cunoscuti/prieteni de-ai tai (care se gasesc evident printre conturile tale).

Designul site-ului este unul destul de simplu, dar nici nu cred ca era nevoie de ceva mai complex sau mai interactiv decat atat. Dopplr este interesant si datorita faptului ca nu oricine poate vedea profilul tau sau programul tau de calatorii, ceea ce il face un pic exclusivist. Permisiunea de a vedea itinerariul unui alt membru se face numai pe baza de invitatie.

Pentru unii dintre drumetii obisnuiti, retelele sociale precum Facebook sau Tripit au aplicatii asemanatoare prin care prietenii pot vedea ca esti pe o plaja din Tenerife, spre exemplu. Dar, spre deosebire de acestea, Dopplr evita publicitatea online si pariaza in schimb ca va face bani din serviciile premium pentru companiile mari care vor sa urmareasca miscarile miilor de angajati ce calatoresc in strainatate. Aceste companii pot folosi serviciile Dopplr, spre exemplu, pentru a organiza intalniri cu diversi oameni din afara companiei care se interesecteaza cu angajatii in calatoriile de afaceri. Un lucru este sigur, cel mai interesant lucru la o calatorie este ca niciodata nu stii cu cine te intalnesti pe drum, dar daca vreti sa mergeti la sigur, atunci Dopplr poate fi al doilea cel mai interesant lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Stiu,
unde,
te,
afli,
acum
/business-hi-tech/it/stiu-unde-te-afli-acum-4074074
4074074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.