Smartphone de top, o clasă aparte

Postat la 13 aprilie 2012 135 afişări

Telefoanele mobile nu mai sunt demult doar simple instrumente de comunicare verbală, ele au devenit o parte integrată a vieţii noastre, odată cu evoluţia lor spre smartphone-uri. Pe măsură ce interesul utilizatorilor pentru acest tip de telefoane a crescut, s-a diversificat şi oferta, în magazine găsindu-se în acest moment modele care pot satisface doleanţele, gusturile şi bugetul oricărui potenţial cumpărător.

de Andrei Mihai Gîrbea

Există însă şi o clasă exclusivistă, a telefoanelor inteligente de top, iar despre acestea vom vorbi în cadrul articolului de astăzi, concentrându-ne pe modelele existente pe piaţă şi pe cele care au fost deja anunţate şi vor fi disponibile în viitorul apropiat.

Viitorul mai îndepărtat ne rezervă modele precum Samsung Galaxy S3, Huawei Ascend D, Apple iPhone 5.

Lunile viitoare nu vor duce lipsă de apariţii ale altor smartphone-uri de top. Galaxy-ul S3 al celor de la Samsung şi iPhone-ul 5 sunt poate cele mai aşteptate noi modele din această clasă, ambele trebuind să ducă mai departe succesul versiunilor precedente. Tocmai de aceea atât cei de la Apple, cât şi cei de la Samsung se vor strădui să îşi arate măiestria cu noile lor vârfuri de gamă.

Nici cei de la LG sau Panasonic nu vor sta mai prejos, modele precum LG Optimus VU şi 3D Max sau Panasonic Eluga făcând cu ochiul potenţialilor doritori. Iar chinezii de la Huawei, cu al lor Ascend Quad D, telefonul care personal m-a impresionat cel mai mult în cadrul Mobile World Conference-ului din februarie, vor deveni probabil şi ei un pion important în cadrul segmentului smartphone-urilor de top.

Cu greu veţi putea găsi cusururi vreunuia dintre modelele prezentate în continuare. Designul, ecranele, dotările hardware sau sistemele de operare le diferenţiază, însă un lucru este cert: toate oferă o experienţă mobilă ce se extinde dincolo de clasicele funcţii ale unui telefon mobil.

În ochii mei însă, două mari aspecte fac diferenţa: autonomia şi aplicaţiile. În primul caz, cu cât telefoanele sunt mai puternice şi ecranele mai impresionante, cu atât şi autonomia zilnică va fi mai redusă, tocmai de aceea majoritatea acestor modele nu vă vor oferi mai mult de o zi de utilizare medie, per încărcare. În cel de al doilea, cum aplicaţiile sunt tocmai cele care fac diferenţa dintre un telefon inteligent şi unul simplu, este extrem de important accesul la o plajă variată de aplicaţii utile şi bine realizate, care să vă satisfacă nevoile zilnice. În final, fiecare e liber să aleagă, în funcţie de necesităţi şi criterii personale. Cert este că oferta a devenit destul de variată pentru a ne satisface pe toţi. Sau aproape pe toţi.


În încercarea de a reatinge gloria anilor trecuţi, cei de la Nokia şi-au pus toate speranţele în seria Lumia şi în sistemul de operare Windows Phone. Nokia 800 este doar unul dintre smartphone-urile anunţate pentru acest an, alături de versiunea sa mai mare, Nokia Lumia 900. Ambele impresionează prin estetică şi calitate a construcţiei, iar acest lucru îl veţi înţelege doar atunci când veţi vedea pe viu un astfel de terminal. Dotările hardware nu sunt poate la nivelul celor oferite de concurenţă, însă în utilizarea zilnică telefonul este fâşneţ. Potenţialul succes al acestui model ţine foarte mult de modul cum va fi dezvoltat ecosistemul mobil Windows, care în acest moment are multe de recuperat faţă de iOS sau Android. Pe de altă parte, Nokia promite să compenseze cu preţuri bune, ce vor face seria Lumia mai atractivă în ochii unui potenţial doritor de smartphone.


Tabletă sau telefon? Aceasta este întrebarea pe care şi-o va pune un potenţial cumpărător de Galaxy Note, device-ul oferind un ecran de 5.3 inch, fapt ce îl face mult mai voluminos ca toate celelalte smartphone-uri din gama sa. Ecranul de mari dimensiuni cu rezoluţie foarte bună, precum şi S-Pen-ul integrat, sunt în acelaşi timp şi principalele atuuri ale acestui device. S-Pen-ul poate fi folosit pentru a lua notiţe, pentru a desena, pentru a face scheme şi însemnări, iar avantajul său este că funcţionează într-adevăr aşa cum te-ai aştepta, spre deosebire de alte "stilouri" asemănătoare. Aşadar, Galaxy Note-ul se adresează celor ce doresc un smartphone puţin mai special, ce oferă ceva în plus. Preţul şi dimensiunile sunt pe de altă parte principalele sale pietre de moară.


Telefonul celor de la Apple nu mai necesită nicio prezentare, în ochii multora, această clasă împărţindu-se în iPhone şi restul. Deşi iPhone-ul poate părea la o primă vedere un concept învechit în comparaţie cu principalii competitori datorită ecranului de doar 3,5 inchi şi corpului destul de butucănos, el are, ca orice produs Apple, două mari avantaje: este simplu de utilizat şi este integrat într-un ecosistem complex, în care poţi găsi cu uşurinţă aplicaţii de calitate pentru toate gusturile şi nevoile. Pe lângă acestea, dotări precum ecranul Retina Display sau Siri sunt cap de afiş în meniul iPhone-ului, însă, chiar şi aşa, preţul prohibitiv şi aversitatea faţă de limitările impuse de universul iOS s-ar putea să ţină la distanţă destul de mulţi potenţiali clienţi.


Cu o carcasă aspectuoasă şi excelent construită, un splendid ecran de 4,7 inchi, o interfaţă HTC Sense 4.0 îmbu-nătăţită, o cameră rapidă şi performantă şi câteva alte atuuri (precum cei 25 GB spaţiu de stocare în Cloud, oferiţi gratuit), HTC One X, vârful de gamă al celor de la HTC în prima parte a lui 2012, promite să facă uitat relativul insucces al Sensation-ului XL. Telefonul va fi disponibil în foarte scurt timp în România, iar preţul preconizat va fi pe măsura performanţelor şi dotărilor.


Primul telefon mobil oferit cu sistemul de operare Android 4.0 IceCream Sandwich, Galaxy Nexus-ul a sosit în România undeva la sfârşitul anului trecut, însă este chiar şi astăzi o întruchipare aproape ideală a telefonului inteligent modern. Oferă un ecran de mari dimensiuni (însă nu exagerat de mare), un sistem de operare rapid şi fiabil, o construcţie solidă (carcasa este totuşi din plastic, ceea ce dăunează aspectului general), autonomie decentă şi un preţ bunicel în clasa sa. Tocmai de aceea Galaxy Nexus-ul este în acet moment favoritul meu în rândul smartphone-urilor cu Android, cel puţin până când noile modelele HTC sau Samsung îşi vor face apariţia în magazine.


Cei de la Sony au decis să ia în propriile mâini viitorul gamei lor de telefoane mobile, iar Sony Xperia S este vârful de lance pentru 2012. S-ul este un telefon solid şi arătos, deşi eu unul îl consider puţin cam butucănos în comparaţie cu supleţea unora dintre modelele concurente. Ecranul cu tehnologie BRAVIA este însă excelent, camera foto de 12 MPx va fi cu siguranţă foarte apreciată, iar performanţele nu vor lăsa de dorit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gadget,
smartphone,
telefoane mobile,
evolutie
/business-hi-tech/it/smartphone-de-top-o-clasa-aparte-9516300
9516300
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.