Revoluţie în industria computerelor: "cipurile cognitive", care imită creierul uman (VIDEO)

Postat la 20 august 2011 49 afişări

Compania IBM a creat în premieră un cip experimental care imită modul în care creierul procesează informaţia. Aşa-numitele "cipuri cognitive" ar putea pune bazele unei nou generaţii de computere, folosind o combinaţie între informatică, neuroştiinţă şi nanotehnologie.

Ţelul celor de la IBM a fost acela de a crea un sistem care să funcţioneze ca un creier uman, imitând felul în care acesta face faţă problemelor senzoriale din lumea reală. Eventualele aplicaţii ar putea avea un impact major în sfera afacerilor şi a ştiinţei.

Sofisticatul sistem va cuprinde "neuroni" sau procesoare digitale, "sinapse" care vor ajuta la învăţare şi memorare, dar şi "axoni" sau canale de transmitere a datelor, care conectează componentele între ele. Cipul va cuprinde 256 de neuroni, 262 sinapse şi 256 axoni, adică baza sa va fi formată din procesor, memorie şi comunicaţii. Computerele cognitive vor învăţa din experienţă, găsind corelaţii şi formând ipoteze, acţiuni ce vor ajuta la economisirea energiei.

Mai mult pe www.descopera.ro.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/revolutie-in-industria-computerelor-cipurile-cognitive-care-imita-creierul-uman-video-8636205
8636205
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.