Povestea celui mai mic cip din lume

Postat la 20 octombrie 2009 218 afişări

In acest an, industria cipurilor se pregateste sa inceapa tranzitia de la o generatie de microprocesoare bazate pe tranzistori de dimensiune minima de 45 de nanometri (parul uman are o grosime de circa 80.000 de nanometri) la cei de 32 de nanometri - pasul urmator in microcosmos. Dar sfarsitul acestei calatorii s-ar putea sa fie aproape.

Daca va uitati indestul prin microscopul electronic din laboratorul din Yorktown Heights, New York, in care lucreaza Frances Ross, e posibil sa vi se para ca Ross, specialist in stiinta materialelor, este de fapt o fermiera intr-o lume liliputana a siliciului.

Ross, cercetator la IBM, are grija de o recolta de nanofire de siliciu in forma de ciuperca care ar putea deveni intr-o buna zi componenta de baza pentru un nou tip de aparate electronice. Nanofirele sunt doar un exemplu, desi unul dintre cele mai promitatoare, al transformarii care are loc acum in stiintele materialelor, in timp ce cercetatorii incearca sa creeze urmatoarea generatie de comutatoare mai mici, mai rapide si mai puternice decat tranzistorii de astazi.

Motivul pentru care multi specialisti in computere urmaresc acest scop este ca treptata miniaturizare a tranzistorilor a ajuns deja aproape de limitele fizice de baza. Din ce in ce mai mult, producatorii de tranzistoare se confrunta cu efectele subatomice, ca tendinta electronilor de "a se scurge" dincolo de granitele materiale. Electronii care se scurg fac mai dificil de stiut cand un tranzistor este pe pozitia pornit sau oprit, informatie care face posibila functionarea computerelor. La fel se explica si incalzirea excesiva, principala deficienta a celor mai rapide cipuri de memorie.

Tranzistorul nu este un element oarecare al lumii electronice. Este inventia care a facut posibila revolutia computerelor. In esenta este vorba despre un comutator pornit/oprit care este controlat de un influx electric. In functionarea calculatoarelor s-a adoptat conventia ca atunci cand comutatorul este pornit sa reprezinte cifra "1", iar cand este oprit sa reprezinte "0". Aceste siruri de "0" si "1" compun limbajul de baza al calculatoarelor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business hi-tech,
IT,
cipuri,
productie
/business-hi-tech/it/povestea-celui-mai-mic-cip-din-lume-4999751
4999751
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.