Polonezii de la MCI vor sa cumpere companii online romanesti

Postat la 17 ianuarie 2008 1 afişăre

Fondul polonez de investitii MCI Management poarta discutii cu doua companii si se asteapta ca pana la finalul anului sa investeasca maximum 1,5 milioane euro in online-ul romanesc.

"Suntem in discutii avansate cu doua companii din Romania si probabil ca vom face o investitie in cel putin una dintre ele", a declarat Ondrej Bartos, senior investment director la MCI Management. El a adaugat ca pana la sfarsitul anului sunt planificate doar una sau doua investitii din cauza faptului ca fondul este activ de putina vreme in Romania, iar stadiul initial este dedicat in primul rand intelegerii pietei. Cel mai interesant sector este internetul potrivit reprezentantului polonez.

Fondul MCI Management a fost fondat in 1999, iar actiunile sale sunt tranzactionate pe bursa din Varsovia, unde are o capitalizare de aproximativ 400 de milioane de dolari (270 de milioane de euro). Portofoliul curent al fondului cuprinde actiuni la 24 de companii din Polonia, Cehia, Ucraina si alte tari din estul Europei. Una dintre ultimele achizitii, anuntata in septembrie anul trecut, a fost preluarea unei parti din operatorul bulgar de telecomunicatii prin Wimax Nexcom, in parteneriat cu un alt fond de investitii activ in Romania, Intel Capital. Termenii tranzactiei nu au fost facuti publici.

In Romania, fondul polonez este interesat in primul rand de companii internet, dar la nivel european urmareste pietele de IT, software, internet si telecomunicatii. "Tinta ideala in Romania este o companie internet, cu ceva vechime, dar inca aflata in stadiul initial de dezvoltare, care vrea sa creasca rapid in Romania sau chiar sa-si extinda afacerile catre alte piete si care are nevoie de 500.000 - 1 milion de euro investitii pentru acest proces", spune Ondrej Bartos.

Fondul de investitii nu a deschis inca un birou local in Romania, iar atributiile functiei de country manager ii apartin lui Bartos, de asemenea responsabil pentru Cehia si Slovacia. "Pot spune ca investim dintr-un fond care urmareste toate pietele central si est-europene, asa ca nu avem o suma rezervata Romaniei... Dar ne asteptam sa investim intre 0,5 si 1 milion de euro in 2008", a in-cheiat oficialul polonez.

Fondul si-a inceput operatiunile in Polonia si si-a extins treptat activitatea in Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ucraina si Romania. Pentru acest an sunt asteptate investitii in Ungaria, tarile baltice si ale fostei Republici a Iugoslaviei.

MCI Management a investit in 2006 peste 11,5 milioane de dolari (7,7 milioane de euro) in sase proiecte si a inregistrat un profit de 9,4 milioane de dolari (6,3 milioane de euro) la o valoare a portofoliului de 81 de milioane de dolari (54,4 milioane de euro). Pentru anul trecut, fondul estima ca portofoliul de investitii va atinge 230 de milioane de dolari (154,7 mil. euro) si un profit de 29 milioane de dolari (19,5 milioane de euro).

Investitiile MCI Management din 2007 s-au ridicat la 40 de milioane de dolari (27 de milioane de euro) si au fost plasate in cadrul a opt proiecte.

Anul trecut a fost marcat de primele investitii externe solide in companii romanesti online.

Fondul american de investitii Tiger Global Management a achizitionat un pachet minoritar de actiuni la Neogen, care detine site-ul de recrutare online bestjobs.ro, si o participatie la eJobs Group, care detine site-ul e-jobs.ro, valoarea totala a celor doua tranzactii depasind 10 mil. euro. Fondul olandez Wouver Investeringen a preluat de asemenea 7,5% din Neogen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Internet,
MCI,
online,
investitii,
tiger,
neogen,
ejobs,
fusu
/business-hi-tech/it/polonezii-de-la-mci-vor-sa-cumpere-companii-online-romanesti-2338508
2338508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.