PlayStation Vita: gaming mobil pentru entuziaşti

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 23 martie 2012 58 afişări

Pentru împătimiţii jocurilor virtuale, numele PlayStation nu necesită o introducere. În spatele său se ascunde o lungă linie de produse destinate unui singur lucru: gaming-ul la cel mai înalt nivel. Iar noul venit în familie, PlayStation-ul Vita, nu face rabat de la regulă şi promite să ducă gaming-ul mobil pe culmi încă neatinse.

de Andrei Mihai Gîrbea

Cu PS Vita, cei de la Sony aduc pe piaţă cel mai avansat dispozitiv portabil destinat jocurilor, încercând să înghesuie într-un corp compact experienţa oferită de consolele moderne. Reţeta este simplă: se pun împreună un hardware performant, un ecran excelent, un corp ergonomic şi conceput pe baza cerinţelor jucătorilor, un software intuitiv şi o mulţime de jocuri bine închegate. Rezultatul: consola portabilă apropiată de ideal, un dispozitiv gândit pentru gamerii împătimiţi, gamerii hardcore.

Personal, încă de la primul contact avut cu consola am remarcat câteva atuuri greu de contestat. Ecranul OLED de 5 inchi este excelent, fiind capabil să redea cu succes complexitatea şi grafica imaginilor din jocuri. Butoanele şi controalele sunt şi ele bine gândite; se pare că cei de la Sony au ascultat doleanţele utilizatorilor de PSP (precedenta lor generaţie de console portabile) şi au integrat două stick-uri analogice, precum cele întâlnite pe controlerele destinate consolelor clasice. În plus, avem eternul D-Pad, butoane pentru acţiuni şi aşa numite-le "Shoulder buttons" în partea de sus a dispozitivului. Ecranul este tactil, iar partea din spate a Vita-ului ascunde un trackpad, toate aceste modalităţi de control fiind utilizate ingenios în jocurile şi aplicaţiile realizate de Sony pentru acest dispozitiv.

Desigur, pentru a putea rula aplicaţii complexe, era nevoie şi de un hardware pe măsură, iar Vita integrează un procesor quad-core şi un cip grafic de top, fiind cu siguranţă unul dintre cele mai performante dispozitive mobile ale momentului, dacă nu cel mai performant. În plus, fiind vorba de un gadget portabil, ne va oferi posibilitatea de a ne juca "departe de priză", bateria asigurând o autonomie medie de circa 5 ore.

Pentru moment există circa 30 de jocuri special concepute pentru PS Vita, însă până la sfârşitul anului numărul acestora va creşte la circa 100. FIFA Football, UNCHARTED: Golden Abyss, WipEout 2048 sau UNIT:13 sunt doar câteva dintre titlurile oferite pe PSV în acest moment, unele chiar în exclusivitate. În plus, există portări ale jocurilor de PSP sau posibilitatea de a juca anumite (foarte puţine) jocuri de pe PlayStation 3 pe această consolă mobilă prin funcţia remote play.

Jocurile create special pentru Vita sunt în general foarte complexe, bine gândite şi mai mult sau mai puţin bine realizate. Multe oferă moduri de joc single şi multiplayer, dar şi posibilitatea jucătorilor de a juca în cross play de pe diverse dispozitive Sony PlayStation în paralel. Iar toate aceste aspecte adunate fac diferenţa dintre a te juca pe PSV sau pe o tabletă/smartphone. În cazul Vita, jocurile sunt apropiate de cele de pe consolele clasice sau pentru PC, pe când, pe tablete sau telefoane, jocurile au o grafică mult mai puţin elaborată şi sunt în general mai simpliste, mai accesibile celor ce doresc să îşi piardă timpul într-un mod plăcut.


Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
PS Vita,
Sony
/business-hi-tech/it/playstation-vita-gaming-mobil-pentru-entuziasti-9427241
9427241
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.