Numai da-mi 20 de poze

Postat la 05 februarie 2008 2 afişări

Cercetatorii de la Glasgow University spun ca au reusit sa mareasca acuratetea sistemelor de recunoastere faciala automata pana la 100%.

Cei doi cercetatori care au condus studiile de la Glasgow, Mike Burton si Rob Jenkins, spun ca au reusit sa aduca perfectia in sistemele de recunoastere faciala, eliminand efectele variabile ca varsta, coafura, expresia fetei, conditiile de luminozitate si chiar performantele diferite ale camerelor de filmat. Strategia lor a fost sa creeze pentru orice persoana un profil universal valabil, o sinteza a figurii unei persoane. Acest lucru a fost facut realizand o „medie“ a figurii pornind de la 20 de fotografii, fiecare in conditii diferite de celelalte. Potrivit declaratiilor facute de cei doi profesori in publicatia ScienceMag, rezultatul este ca o persoana poate fi recunoscuta de camerele de securitate fara nici cel mai mic dubiu.

„Aceasta procedura simpla creste acuratetea algoritmilor standard folositi in industrie de sistemele de recunoastere faciala de la 54% la 100%. In acest fel, capacitatea de recunoastere a unui sistem automat e similara unui om care cunoaste persoana din fata lui“, au declarat reprezentantii Glasgow University. Dar studiile celor doi, a caror abordare vine pe ramura psihologiei perceptiei si nu pe cea tehnica, mai au de primit validarea utilizarii in conditii obisnuite de zi cu zi. Pentru ca sistemul inventat de ei functioneaza cu o rata de reusita de 100% in testele proprii facute in laborator, nu in practica. Dar, chiar si in cazul in care cei doi cercetatori au realizat doar o imbunatatire a ratei de recunoastere si nu o maximizare a acesteia, contextul este favorabil. Recent, autoritatile care gestioneaza sistemul de supraveghere video londoneza, cel mai complex din lume, au anuntat ca doresc sa realizeze o modernizare a retelei. Sistemul CCTV urmeaza astfel sa fie perfectionat, redimensionat si centralizat, pentru ca in prezent nu exista control dintr-un singur punct al vastei retele londoneze. In acelasi timp, sistemul cu recunoastere 100% are un handicap ce l-ar putea face nepotrivit pentru cerintele acestui proiect.

Faptul ca sistemul celor de la Glasgow University are nevoie sa vada 20 de fotografii ale aceleiasi persoane inainte de a o putea recunoaste intr-o secventa video, chiar si fara dubii. Este in schimb foarte potrivit din acest punct de vedere pentru utilizarea in domeniul securizarii locuintei sau al obiectivelor la care au acces un numar limitat de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
high-tech,
tehnologie,
informatie,
sisteme,
cercetare
/business-hi-tech/it/numai-da-mi-20-de-poze-2364741
2364741
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.