Internetul, acum si la volan

Postat la 14 iunie 2010 11 afişări

Internetul la volan este cea mai noua tendinta in lumea gadgeturilor auto, insa nici cele offline nu se lasa mai prejos: sistemele GPS si tehnologiile de crestere a sigurantei in trafic c`stiga in sofisticare aproape pe zi ce trece.

De indata ce am deschis portiera am stiut ca o voi cumpara, iar ceea ce m-a atras cel mai mult la ea au fost gadgeturile", isi aminteste Florin Constantin de momentul cand si-a luat masina. Pe langa dotarile standard ale automobilului, a optat pentru unele suplimentare, dintre care spune ca sistemul de navigatie si camerele video pentru parcare i se par cele mai utile.

In ce priveste gadgeturile pentru masini exista o diferentiere clara in functie de tipologia clientului, sunt de parere reprezentantii BMW din Romania. Astfel, potrivit acestora, exista o categorie care este procupata de siguranta in trafic si are ca gadgeturi predilecte, intre altele, camerele video pentru parcare, unde cel mai avansat sistem creeaza o imagine de 360 grade in jurul masinii.

Un alt gadget este controlul automat al vitezei de croaziera cu sistem radar - care pastreaza o distanta preselectata fata de automobilul ce ruleaza in fata si poate frana automat pentru un interval scurt in cazul pericolului de accident iminent. Exista si cateva dispozitive mai exotice, precum sistemul Head-Up Display (HUD), care proiecteaza pe parbriz informatii relevante pentru sofer, dupa modelul avioanelor de vanatoare, sau Night Vision, un sistem de camere video cu infrarosu care permit detectarea timpurie a pietonilor din apropierea masinii.

In schimb, cei interesati de divertisment se intereseaza de conexiunea USB, care permite redarea fisierelor MP3 prin sistemul de sunet al automobilului, si interfata Bluetooth pentru telefonul mobil, potrivit reprezentantilor BMW si Mercedes-Benz in Romania. Pe de alta parte, oficialii Skoda spun ca majoritatea clientilor opteaza pentru senzori de parcare si aparate audio cu ecran tactil.

"Romanii sunt consumatori cu un simt al tehnologiei dezvoltat, dar si cu atentie sporita pentru design si functionalitate", comenteaza Taiju Ishikawa, branch manager Romania & Moldova in cadrul Sony Central & SouthEast Europe. De aceea, completeaza acesta, produsele car-audio si nu numai integreaza un design deosebit si tehnologii avansate care sunt pe placul romanilor. Oficialii Mercedes- Benz remarca preocuparea consumatorilor pentru personalizarea automobilelor, dar si pentru calitatea produselor: "Cei care doresc posibilitati suplimentare de divertisment sau noi dotari apeleaza de obicei la oferta de accesorii originale ale producatorului".

Daca acum 15-20 de ani apareau primele sisteme de navigatie, in prezent multi producatori auto ofera computere de bord cu ecrane de mari dimensiuni pentru controlul principalelor functii ale automobilului. "Internetul si serviciile prin internet sunt urmatorul pas in dezvoltarea gadgeturilor pe automobil", afirma oficialii BMW, precizand ca acestea deschid drumul catre multe aplicatii pentru masini, iar, in Romania, primele modele care vor oferi acces la internet vor fi BMW si Mini. BMW ofera inca din 2007 acces la internet direct pe sistemul iDrive, insa serviciul este limitat la un numar redus de tari. In acest caz, rezultatele cautarilor din Google Maps pot fi preluate pe sistemul nativ de navigatie al automobilului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
GPS,
trafic,
masini
/business-hi-tech/it/internetul-acum-si-la-volan-6368755
6368755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.