Importanţa noilor tehnologii în eficientizarea businessului

Autor: Anca Barbulescu Postat la 05 februarie 2013 304 afişări

Aproape jumătate din companiile mici şi medii din România funcţionează fără o planificare structurată a operaţiunilor prin intermediul aplicaţiilor software. Chiar şi numai un soft pentru gestionarea resurselor ar putea însă creşte simţitor productivitatea.

Un producător român de echipamente industriale a cumpărat de două ori aceeaşi piesă în valoare de 200.000 de dolari din cauza lipsei de coordonare dintre angajaţi şi a unui sistem informatic prin care să fie gestionat fluxul operaţional, povesteşte Ioana Răzvan, directorul diviziei Dynamics Business Group din cadrul Microsoft România.

Un alt exemplu despre care vorbeşte este cel al unei companii din domeniul construcţiilor care a realizat că nu putea justifica sute de litri de combustibil per utilaj în fiecare lună, pierderi care au determinat compania să investească într-un sistem informatic prin care aceste discrepanţe au fost eliminate."Soluţii software precum ERP (enterprise resource planning) sau CRM (customer relationship management) impun o rigoare la nivel operaţional, iar informaţia structurată şi centralizată poate duce la evitarea unor asemenea situaţii", explică Răzvan.

Mai mult de jumătate dintre companiile mici şi mijlocii funcţionează însă fără o altfel de planificare structurată a operaţiunilor pe bază de sisteme software şi doar 30% folosesc un sistem de tip ERP, spune executivul Microsoft, companie care numără 20 de parteneri şi în jur de 400 de clienţi pe acest segment, în special din rândul IMM-urilor. De altfel, cu numai 105 milioane de euro investite pentru proiecte ERP noi sau mentenanţa celor deja implementate în 2012, România este printre ţările cu cel mai slab apetit din Europa, conform cercetărilor companiei de consultanţă Pierre Audoin Consultants.

"O aplicaţie software integrată a devenit însă obligatorie în ultimii ani", punctează Ioana Răzvan, mai ales că un astfel de sistem poate duce la o creştere semnificativă a productivităţii companiei în ansamblu. În SUA, de pildă, din 1995 încoace, de când a început era digitală, productivitatea muncii a crescut cu până la 3% în fiecare an, avans în cea mai mare parte atribuit sistemelor informatice adoptate de companii.

Nu multe sunt însă companiile care realizează necesitatea unor asemenea soluţii software şi nici în rândul celor care plănuiesc să investească în acest sens drumul nu este complet lin. Pentru că, dincolo de companiile care au foarte bine definite necesităţile şi ştiu ce soluţii să cumpere, există o altă categorie de clienţi unde apar adesea discrepanţe între soluţia software care le trebuie şi cea pe care ajung în final să o folosească. "În cele mai multe situaţii, cămaşa este ori prea mare, ori prea mică, deşi ar trebui să se potrivească perfect", conchide plastic Ioana Răzvan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
software,
Microsoft
/business-hi-tech/it/importanta-noilor-tehnologii-in-eficientizarea-businessului-10543800
10543800
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.