Chioscurile pentru platile electronice incep sa se inmulteasca

Postat la 12 aprilie 2010 190 afişări

La intrarea intr-o cladire de birouri se afla un automat de cafea. Alaturi e un alt tip de automat, unde se pot plati facturi sau reincarca o cartela telefonica. In competitia pentru cele cateva sute de milioane de euro, cat se cheltuie anual in Romania pentru credit pe telefon, incep acum sa intre si chioscurile pentru plati electronice.

"Stateam intr-o dupa-amiaza, acum aproape un an, la o cafea cu un amic discutand despre o afacere foarte profitabila din Rusia, care a luat amploare in ultimii ani. Atunci mi-a incoltit pentru prima data ideea unui asemenea business", povesteste Radu Ciorbea, un finantist in varsta de 32 de ani. Businessul e ZebraPay, o companie ce opereaza un soi de chioscuri electronice de unde se poate cumpara cu precadere credit pentru cartelele preplatite de telefonie mobila ale principalilor operatori - Orange, Vodafone si Cosmote, dar se pot plati si diverse facturi, amenzi sau bilete. Intr-un an, prin cele aproape 200.000 de terminale electronice plasate in centre comerciale si pe strada, cate numara o asemenea retea din Rusia, trec in jur de 15 miliarde de euro. "Mai mult decat atat, prin astfel de chioscuri sunt procesate acolo mai mult de jumatate dintre tranzactiile de reincarcare electronica a cartelelor preplatite", adauga Ciorbea.

Pe vremea cand studia la un MBA in Marea Britanie, in urma cu sapte ani, antreprenorul cumpara frecvent bilete de tren si credit pentru cartela de telefonie mobila de la astfel de automate, insa pentru tarile est-europene era inca prea devreme pentru asemenea sisteme de plata. Acum, premisele s-au schimbat. Pe de-o parte, desi chioscurile sunt inca destul de rare in comparatie cu alte piete din Europa, oamenii sunt deja obisnuiti cu plati de acest fel, dar prin intermediul terminalelor de tip POS instalate in magazine.

Diferenta ar fi ca, in cazul chioscurilor, trebuie sa faca singuri platile, fara interventia comerciantilor, oricand e nevoie, dat fiind ca acestea sunt functionale 24 de ore din 24. Iar pe de alta parte, piata continua sa fie definita de tranzactii cu bani lichizi, in proportie mai mare de 70%, crede Radu Ciorbea, ceea ce inseamna ca, intre plata cu cardul a facturilor si plata cu numerar la ghiseele furnizorilor, la banci sau la asemenea chioscuri, romanii inclina catre varianta din urma. "Cu mentiunea ca la terminalele plasate in general in zone cu trafic mare n-ar trebui sa mai stea nici la coada", spune fondatorul si directorul general al ZebraPay.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
automat,
plati,
telefon,
cartela,
reincarcare,
chiosc
/business-hi-tech/it/chioscurile-pentru-platile-electronice-incep-sa-se-inmulteasca-5852511
5852511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.