Zece dizertatii asupra manelelor

Postat la 02 mai 2006 1 afişăre

Manelele nu sunt mai proaste decat hiturile hip hop si nici mai kitsch decat muzica greceasca. Ha! Glumeam doar! V-a surprins, nu? Normal ca nu ma dau in vant dupa manele. In afara de cazul in care mi s-ar face lobotomie, nu prea sunt sanse sa ma vedeti profesandu-mi dragostea pentru manele.

Manelele nu sunt mai proaste decat hiturile hip hop si nici mai kitsch decat muzica greceasca. Ha! Glumeam doar! V-a surprins, nu? Normal ca nu ma dau in vant dupa manele. In afara de cazul in care mi s-ar face lobotomie, nu prea sunt sanse sa ma vedeti profesandu-mi dragostea pentru manele.

 

Totusi, nu urasc aceasta muzica asa cum o fac majoritatea oamenilor, care ajung sa se manifeste pictand graffiti antimanele pe peretii din Bucuresti. Daca nu ati observat, (atunci sa stiti ca) prin oras a aparut o inscriptie graffiti care zice doar "Antimanele". Asemenea graffiti semnaleaza cat de controversat e acest gen muzical in Romania. La urma urmei, nici mie nu-mi place Chris de Burgh, dar n-o sa ma vedeti scriind "Lady in Red sucks" pe toti peretii bucuresteni. Manelele au ceva care starneste patimile oamenilor intr-un mod in care interpretii de cantece sentimentale de varsta mijlocie nu reusesc. Iar aceasta situatie are si o nota sinistra, sinistra in sensul in care multi cred ca a profesa o ura neimpacata fata de manele ii face sa fie fini cunoscatori in domeniul muzicii. Ca sa echilibrez balanta, am alcatuit o lista de zece motive, dar nu zece motive pentru care sa iubim manelele, ci mai degraba zece motive pentru care nu ar trebui sa fie universal injurate. Nu ma astept sa fiti de acord cu mine, totusi, iata lista:

 

1 Nu sunt mai proaste decat muzica lui 50 Cent sau decat 90% din muzica pe care o auziti la MTV. Si ce daca manelele nu vorbesc decat de "bani, femei si putere"? Asa se intampla si cu marea parte a gunoiului misogin si materialist care ajunge in hip hopul mainstream in ziua de azi. Din cate stiu, n-am auzit niciodata o manea care sa ridice in slavi vanzarea de droguri, in timp ce pot numi, fara sa stau sa ma gandesc, zece piese hip hop de top care se lauda cu vandutul de crack, acelasi drog care a sfasiat comunitati formate din cei mai saraci oameni din Marea Britanie si America.

 

2 Prea multa lume care pretinde ca nu poate sa sufere manelele ascunde sub acest lucru ura fata de tigani. Aceasta e o stare de fapt. Romanilor le vine greu sa accepte ca tara lor este inca profund rasista. Poate nu mai rasista decat Franta sau Anglia, dar macar in Vest oamenii au bunul-simt sa nu-si exprime aceste convingeri in public. Prin contrast, Romania este o tara unde a vorbi de "gazatul tiganilor" sau "trimiterea acestora undeva pe o insula" este considerat un lucru acceptabil. Ei bine, nu este.

 

3 Or fi manelele kitsch, dar toata tara e plina, de altfel, de kitsch. De la vila lui Becali la sufrageria unui nouveau-riche obisnuit, Romania e un adevarat templu al kitsch-ului. De ce sa scoatem in evidenta manelele ca fiind mai rele decat orice altceva? Muzica greceasca e cam la fel de kitsch ca o pereche de ochelari de soare ai lui Elton John, dar nu vad sa se agite cineva...

 

4 Manelele sunt o muzica superba atunci cand sunt ascultate live. Nu glumesc. L-am vazut pe Adrian Minune (pardon, De Vito) in concert si am ramas pur si simplu surprins de prestatia sa. Semana un pic a concert de rock progresiv, cu o trupa mare live plus doi  basisti. Doi basisti? Asa ceva vezi in mod normal la o formatie de jazz avangardist. Asta zic si eu incitant.

 

5 Au preluari muzicale superbe. Ati auzit versiunea manelista a piesei lui 50 Cent "In Da Club"? Sau preluarea dupa "Dragostea din Tei" a celor de la O-Zone? Manelele se aseamana in multe privinte cu scena reggae sau dancehall din Jamaica. Muzica se face cu echipamente electronice ieftine si se fura ritmurile altora intr-un mod amuzant si totodata interesant din punct de vedere muzical.

 

6 "22 de milioane de romani n-au cum sa se insele." Manelele sunt indubitabil cea mai populara muzica din Romania. Dati-va jos de pe piedestalul artei si alaturati-va restului rasei umane. Snobismul cultural nu e amuzant, e doar plictisitor. Mi se spune mereu "nu-mi plac manelele", dar daca intrebi persoana in cauza ce anume ii place, ii vine greu sa-mi dea un raspuns. Atacatul manelelor e adesea doar o metoda de a parea cunoscator intr-ale muzicii. E o modalitate de ascunde faptul ca nu prea te pricepi la muzica, iar artistul tau preferat e Chris de Burgh.

 

7 A-ti rade de manele inseamna a-ti rade de oamenii saraci. Mafiotilor cu burta mare le-o fi placand acest lucru, dar sa fim sinceri! Aceasta e muzica ascultata de oamenii saraci, mai ales de cei din provincie. Sa-ti razi de oamenii saraci e la fel de greu ca impuscatul pestilor in butoi. Nu e amuzant. Incetati!

 

8 Aaaam...

 

9 Am zis zece motive?

 

10 Gata!

 

Trecand la lucruri mai serioase, trebuie sa spun ca eu sunt norocos, pentru ca in calitatea mea de strain, jurnalist de muzica si DJ pot scrie un asemenea articol fara sa rada toata lumea de mine. Inchipuiti-va ce ar fi daca un roman ar incerca sa scrie asa un articol. Nici macar nu ar fi publicat. Nu ma astept sa incepeti sa frecventati cluburile de manele. Trebuie insa sa cantarim bine motivele reale pentru care exista asemenea prejudecati impotriva unui lucru ce nu este de fapt decat muzica.

 


Traducerea si adaptarea Loredana Fratila-Cristescu

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Zece dizertatii asupra manelelor
/arta-si-societate/zece-dizertatii-asupra-manelelor-1005784
1005784
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.