Viata şi opera unui britanic excentric. Retrospectivă Damien Hirst la galeriile Tate (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 25 martie 2012 106 afişări

Artist renumit şi totodată colecţionar pasionat, britanicul Damien Hirst s-a gândit că a venit momentul să-şi arate colecţia şi altora, drept pentru care are în plan să-şi deschidă propria sa galerie la Londra, proiect care ar trebui inaugurat în 2014.

Anunţul a coincis cu lansarea retrospectivei Damien Hirst la muzeul Tate Modern, care va fi deschisă în perioada 4 aprilie - 9 septembrie. Aici vor fi expuse inclusiv cele mai cunoscute lucrări ale artistului - "For the Love of God" (2007), craniul încrustat cu 8.601 diamante evaluat la 50 de milioane de lire, sau instalaţia "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" (1991), înfăţişând un rechin scufundat într-un acvariu umplut cu formaldehidă.

Retrospectivă Damien Hirst la muzeul Tate Modern (GALERIE FOTO)

Galeria ce va fi deschisă în 2014 va găzdui o colecţie de circa două mii de lucrări, printre care se vor regăsi unele semnate de Hirst, altele de Banksy sau de artistul american Jeff Koons, scrie The Telegraph. Iniţiativa lui Damien Hirst este similară celei a lui Charles Saatchi, cofondatorul agenţiei de publicitate care-i poartă numele, care în 1985 a deschis, tot la Londra, o galerie unde să-şi expună colecţia de opere de artă.

Născut la Bristol în 1965, Hirst s-a impus în anii '90 drept unul dintre cei mai influenţi artişti britanici. În 1990 a deschis prima expoziţie la Londra, intitulată "In and Out of Love". În 1996 a deschis un restaurant, a produs cântece pop şi şi-a publicat autobiografia. Controversele din jurul operei sale au apărut odată cu instalaţiile sale reprezentând animale conservate în acvarii cu formaldehidă. În 1994, lucrarea "Away From the Flock", cu o oaie conservată astfel, a stârnit iritarea publicului, iar unul dintre vizitatorii expoziţiei a încercat s-o acopere cu cerneală neagră, în semn de protest.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/viata-si-opera-unui-britanic-excentric-retrospectiva-damien-hirst-la-galeriile-tate-galerie-foto-9435074
9435074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.