Transplant de frumusete

Postat la 03 martie 2006 1 afişăre

Chirurgia plastica devine pe zi ce trece mai curand un domeniu extrem al industriei cosmetice decat o ramura a medicinei, al carei scop a fost intotdeauna acela de a ameliora consecintele devastatoare ale unor boli sau accidente.

Chirurgia plastica devine pe zi ce trece mai curand un domeniu extrem al industriei cosmetice decat o ramura a medicinei, al carei scop a fost intotdeauna acela de a ameliora consecintele devastatoare ale unor boli sau accidente.

 

Exista cateva elemente la nivel global care indica clar evolutia chirurgiei plastice catre industria de lifestyle (care mai include moda si divertismentul). Pentru o anumita elita s-a inventat conceptul de "vacanta de infrumusetare". Africa de Sud, Rio de Janiero si Bangkok sunt destinatiile preferate ale domnilor si doamnelor care doresc un face lift, o liposuctie sau orice alta operatie mai complicata - departe de ochii indiscreti ai mediului din care provin - contra unor onorarii modice.

 

Cum functioneaza conceptul? Pacientul turist se programeaza pentru operatie la Johanesburg sau Cape Town, beneficiind de serviciile medicale ale unor spitale care au in acelasi timp statutul unor hoteluri de lux. In perioada post-operatorie, agentia de turism organizeaza expeditii de vanatoare in savana sau vilegiaturi la malul marii, pentru "rodajul" noilor imbunatatiri corporale. Acest tip de turism a capatat deja denumirea de "scalpel safari".

 

Chirurgia plastica braziliana are o reputatie bine stabilita in lume. De curand, un chirurg brazilian a castigat premiul pentru cel mai frumos transplant de par din lume (nu se acorda un premiu pentru cea mai reusita operatie de acest gen). Mania chirurgiei plastice a prins atat de bine la Rio incat pana si muncitorii din fabrici economisesc pentru urmatoarea interventie de acest gen. Unul dintre cele mai de succes produse bancare in Brazilia este creditul de consum pentru "frumusetea corpului si a sufletului."

 

Spitalul Bumrungrad din Bangkok are faima celui mai bun spital dedicat exclusiv chirurgiei plastice - toti pacientii si doctorii sunt "importati" din tarile vestice. Thailanda a reusit recent sa distruga avantajul competitiv absolut pe care il detinea Suedia in materie de schimbare de sex printr-un artificiu de marketing: asocierea turismului de placere cu medicina de placere.

 

Africa de Sud, Turcia si Costa Rica sunt recunoscute pentru competentele stomatologilor specializati in "estetica dentara". In cercurile inalte ale Londrei s-a impus chiar ideea ca stomatologii sud-africani sunt singurii care au expertiza necesara unor astfel de operatii. Cu toate acestea, nota de plata la Londra este de zece ori mai mare decat la Cape Town, unde totul incepe cu o expeditie la minele de diamante si la atelierele de prelucrare De Beers. Turistul-pacient este invitat sa-si aleaga singur bucata bruta de diamant din care i se va slefui inimioara-diamant de pe incisiv, cam in acelasi mod in care intr-un restaurant ne alegem pestele din acvariu pentru cina. Pacientul primeste un film personalizat, un mini-documentar de tip Discovery despre implantul de diamant, de la mina pana la dentina.

 

Incastrarea diamantelor in incisivii laterali nu este o noutate radicala, in schimb inglobarea acestora in globul ocular este o tehnica de ultima ora. O clinica specializata din Rotterdam a pus la punct un procedeu de mare acuratete prin care a implantat de curand stelute de diamant in sase colturi in membrana mucoasa a ochilor. Fiecare implant are diametrul de circa 0,13 inci si costa intre 620 si 1.232 de dolari. Operatia a reusit in toate cele sase cazuri pilot. Clinica sustine ca ar avea o lista de asteptare de circa doua sute de persoane. Operatia dureaza 15 minute si foloseste, printre altele, un microscop steril.

 

Pentru gusturi mai sofisticate, exista posibilitatea chirurgiei plastice in scopuri artistice. Cel putin asa declara Orlan, o frantuzoaica ce trece drept autoritate incontestabila in materie de "arta corporala". "Arta trebuie sa socheze ca sa-si justifice existenta" - cam asa suna este crezul ei artistic. Orlan a inceput prin a imita femeile tribului Ndebele din Africa, cunoscute pentru gaturile lor de tip girafa, lungite din pricina inelelor de metal care li se pun inca de la nastere. Cel mai recent, Orlan si-a expus cele doua implanturi de silicon de deasupra sprancenelor, in incercarea de a contesta tiparele sociale occidentale asupra frumusetii corporale. La operatiile lui Orlan se pot cumpara bilete, in aceeasi maniera in care cineva isi cumpara bilete pentru a asista la un concert. Revenind la forme mai putin excentrice, dar nu mai putin spectaculoase ale chirurgiei plastice, se poate spune ca in domeniu se petrece o revolutie chiar sub ochii nostri.

 

The Royal College of Surgeons, prestigioasa organizatie britanica omologa Consiliului Medicilor din Romania, a dat publicitatii un comunicat prin care a recunoscut fezabilitatea tehnica a transplanturilor totale de chip (fizionomie faciala). Exista persoane care au suferit mutilari grave ireversibile ale fetei. Oficialii organizatiei britanice sustin ca un transplant "de fata" este chiar mai usor decat lipirea unui deget taiat, pentru ca vasele fetei au un diametru mai mare, iar manevrele microchirurgicale sunt mult mai usor de executat.

 

Cu toate acestea, este necesar sa se gaseasca un donator (decedat) iar pacientul trebuie sa accepte riscul de 50% de esec al operatiei la care se supune din cauza reactiilor de respingere a grefei complexe de tesut. Oponentii acestui tip de operatie chirugicala sustin ca este inuman sa supui pacientul la un regim neintrerupt de medicatie cu imunosupresive, care impiedica declansarea reactiei de respingere si care dau o predispozitie pentru cancer. John Barker, chirurg principal la spitalul universitar din Louisville, Kentucky, incearca sa demonteze o convingere raspandita - aceea ca persoana care primeste "transplantul de fata" ar urma sa arate identic ca fizionomie faciala cu donatorul decedat - lucru care ar complica infinit lucrurile, daca ar fi adevarat. Suntem totusi departe de procedeele din filme precum "Face Off" ("Fata in fata").

 

Pana una-alta, cele mai raspandite operatii de chirurgie plastica raman cele care implica venerabilul, de acum, silicon (augmentare de sani sau buze), liposuctia si injectiile cu botox pentru indepartarea ridurilor. Insa aria lor de raspandire incepe sa tinda catre proportii de masa. La Londra, unul dintre cele mai la moda cadouri pentru Craciunul trecut a fost bonul de chirurgie plastica. Unele dintre angajatele firmelor din City au primit din partea companiilor lor aceste bonuri preplatite care pot fi folosite pentru injectii cu botox, mariri de buze ori alte interventii plastice minore. Sloganul campaniei de marketing pentru popularizarea acestor bonuri a fost: "Chirurgia cosmetica e pentru o viata, nu doar de Craciun".

 

S-a constatat de asemenea o crestere subita si aparent ireversibila a numarului de barbati care recurg la operatii de chirurgie plastica. American Academy of Facial and Plastic Reconstructive Surgery a publicat un studiu care arata ca anul trecut numarul barbatilor care au apelat la macar o interventie de acest gen a crescut cu 497%, in timp ce numarul femeilor a crescut cu numai 36%. In timp ce varsta medie a femeilor care fac operatii estetice este de 31-40 de ani, cea a barbatilor este de 40-59 de ani. Barbatii prefera, in mod bizar, in proportie covarsitoare, operatiile de modificare a formei nasului. Pe locul al doilea vin injectiile cu botox pentru netezirea ridurilor.

 

Motivele invocate de barbati pentru aceste interventii tin de imbunatatirea imaginii in afaceri, de dorinta de a parea mai tineri, in timp de femeile raspund in mod consecvent si in bloc ca fac acest lucru "pentru a fi frumoase". Dar indiferent de raspunsurile sondajelor, oamenii par tot mai convinsi ca tineretea fara batranete ori frumusetea stau in varful bisturiului chirurgului plastician.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Transplant de frumusete
/arta-si-societate/transplant-de-frumusete-977510
977510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.