The Greatest Tits, vol. I

Postat la 05 august 2008 14 afişări

Prins Thomas, unul dintre cei mai incitanti DJ si producatori ai momentului, tocmai si-a lansat o compilatie foarte indicata pentru cei care l-au ratat live la Ruse, dar nu numai pentru ei.

Am sa bag partea iritant de laudaroasa in care las sa-mi scape nume chiar la inceput, bine? Sunteti gata? Bun. Recent am luat masa cu unul dintre cei mai incitanti DJ si producatori ai momentului, nimeni altul decat Prins Thomas. Ar fi trebuit sa strecor subtil aceasta informatie ceva mai incolo in cuprin­sul articolului, ca o digresiune super, dar, ca sa fiu sincer, n-am mai putut astepta. Scuze. Prins Thomas face valuri de cinci ani pe scena nu-disco sau nu-cosmic, ori balearica sau scando-med, asa cum s-au chinuit s-o descrie diversi jurnalisti muzicali. Nu conteaza ce denumire ii dai, conteaza ca el e unul dintre cei mai cautati remixeri la momentul actual, unul dintre cei mai incitanti DJ, instrumentist polivalent, producator superprolific si proprietar al catorva case de discuri.

 

Doua sunt motivele pentru care am voie sa-mi incep articolul amintindu-mi de o chestie mai putin cunoscuta de saptamana trecuta care, evident, nu-i va interesa pe toti cititorii acestei reviste:

1) Thomas a fost cap de afis acum cateva saptamani la Bridge Festival de la Ruse din Bulgaria. Evenimentul a fost organizat de catre echipa de la Rokolectiv din Bucuresti si a fost, probabil, cel mai bun la care am participat anul acesta. Daca l-ati ratat, atunci ghinionul vostru, pentru ca Prins Thomas a pus o selectie minunat de eclectica, de la house timpuriu la rock progresiv, in genul celor pe care le auziti pe compilatiile sale deja lansate precum Cosmo Galactic Prism si Radio 1 Essential Mix. Totusi, daca n-ati fost acolo, nu disperati!, ca:

2) Prins Thomas tocmai si-a lansat o compilatie pe CD. E o colectie de piese lansate de casa de discuri pe care o conduce, care are o denumire curioasa, „Full Pupp Records”.

 

Artistii prezentati pe CD provin, in mare parte, din Norvegia, pentru ca atunci cand vine vorba de muzica in care apar cuvinte ca „Space” si „Disco”, unul in apropierea celuilalt, Norvegia pare sa fie centrul universului. Gratie unor artisti norvegieni ca Lindstrom si Todd Terje, in ultimii cinci ani, sound-ul din Oslo a cucerit globul. Este adoptat si de clubber-ii din Londra, de newyorkezii care vor sa fie la curent cu ultimele tendinte si de pustii japonezi atat de „cool” si futuristici, incat probabil ca au dispozitive wi-fi implantate la nastere.


Multumita unui prieten scandinav, am descoperit recent ca Full Pupp chiar inseamna ceva in norvegiana. Este, se pare, un termen folosit pentru a descrie, aa... o femeie cu... aa, sani impresionanti. Odata ce realizezi asta, intelegi brusc de ce compilatia Full Pupp se intituleaza „Greatest Tits” („Cele mai mari tate”). Stiu, stiu, e un titlu de album mai degraba copilaresc. I se iarta insa toate cand incepi sa-l asculti. Ce e minunat la sound-ul disco norvegian este faptul ca reabiliteaza toate tipurile de muzica considerate anterior groaznic de demodate. Phil Collins si Elton John, precum si rock oribil de lin provenit din Los Angelesul anilor saptezeci si cunoscut drept „yacht rock” - toate constituie surse evidente de inspiratie pentru multe dintre piesele de pe acest album. Vreti sa mai auziti niste false genuri inventate de jurnalistii muzicali? Bine. Ce ziceti de acesta: AOR. Adica Adult Orientated Rock, anterior unul dintre cele mai ramase in urma sound-uri din tot universul. Si totusi, toate aceste genuri constituie surse de inspiratie pentru piesele de pe CD.

 

S-ar parea ca scena disco norvegiana e un exercitiu de reinviere a kitsch-ului. Nici vorba de asa ceva. Piesele sunt atat de rapide si de potrivite pentru ringul de dans, ca probabil le-ai putea pune la o nunta la Slobozia si oamenii tot ar dansa pe ele. Muzica este asamblata aici cu o atentie care lipseste adeseori in cazul muzicii dance, multe dintre piese meritand caracterizarea de „mestesugite”.

 

Stati un pic! Nu-i gata! Albumul e un set de doua CD-uri... da, DOUA CD-uri! CD-ul intai este mixat de catre Prins insusi, iar CD-ul al doilea readuce la viata vechea si aproape uitata traditie a despartirii pieselor cu cateva secunde de liniste. Iata cat primiti pentru banii dati! Stiu, stiu, vorbesc de parc-as fi vanzator din acela de la TV care incearca sa va convinga sa cumparati aparate de masaj anticelulitic prevazute cu blendere. Serios, credeti-ma. Aveti nevoie de acest album in viata voastra.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
muzica,
DJ,
Prins Thomas
/arta-si-societate/muzica/the-greatest-tits-vol-i-2852725
2852725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.