Mostenirea lui Michael Jackson: legende noi, fani noi si un miliard de dolari

Postat la 25 iunie 2010 96 afişări

La un an de la disparitia lui, fanii sai par mai numerosi ca niciodata, familia cauta inca adevarul despre 25 iunie 2009, iar publicatiile financiare ii contabilizeaza vanzarile de muzica si contractele: in jur de un miliard de dolari.

Simpla mentionare a faimosului catalog Sony/ATV, cunoscut drept "catalogul Beatles" si care intotdeauna a fost mentionat ca piesa de baza a averii lui Michael Jackson, trezeste fiori in randul fanilor. Dupa ce LaToya Jackson a sustinut in repetate randuri ca fratele ei ar fi fost ucis pentru bani, mai exact ca sa i se ia catalogul, a carui valoare totala este acum estimata la 1,6-2 miliarde de dolari, fanii au asteptat cu infrigurare sa vada care va fi soarta acestuia in mainile executorilor testamentari, avocatul John Branca si producatorul muzical John McClain.

Sony si Jackson detin fiecare jumatate din firma Sony/ATV, care administreaza catalogul. Speculatiile ca executorii vor vinde catre Sony cota de 50% din catalog detinuta de Jackson pentru a plati datoriile de sute de milioane de dolari ale megastarului n-au incetat nici acum, insa a disparut temeiul lor obiectiv: vanzarile de muzica, de obiecte promotionale, contractele pentru viitoare spectacole si albume si filmul "This Is It" au generat in ultimul an suficienti bani incat spectrul instrainarii catalogului pentru plata datoriilor sa fi disparut. Sa vedem insa din ce se compune miliardul aproximativ de dolari estimat de presa americana ca fiind generat in anul care a trecut de la moartea lui Michael.

ALBUMELE

Circa 9 milioane de albume [i compila]ii, de la "Thriller" la "Number Ones" sau "The Essential Michael Jackson", au fost vandute in SUA, conform Nielsen SoundScan, iar in afara SUA s-au vandut circa 24 de milioane de copii - ambele, cifre record pentru o industrie muzicala in declin si pe baza carora Billboard estimeaza ca au fost generate in total 383 de milioane de dolari. Conform aceleiasi surse, au fost descarcate in toata lumea aproximativ 26,5 milioane de fisiere cu piesele lui Michael, in valoare neta de 34 de milioane de dolari. La acestea se adauga vanzarile de tonuri de apel pentru telefon (circa 5 milioane de dolari) si drepturile de difuzare in media electronica (6,5 milioane de dolari).

Anul acesta, conform New York Daily News, in SUA au fost vandute 723.000 de exemplare din albumele megastarului, insa cifrele pentru cele comercializate in afara SUA vor fi facute publice abia la 30 iunie. Totusi, pe baza datelor existente, continua cotidianul, se poate estima ca profitul pentru mostenitorii lui Michael ar fi de 62 de milioane de dolari. Astfel de date confirma ca artistul a castigat dupa moarte un contingent important de fani noi, unii abia iesiti din adolescenta, care il descopera datorita parintilor lor sau pur si simplu gratie impactului emotional provocat de ultramediatizarea figurii lui dupa 25 iunie 2009.

PIESELE NEPUBLICATE

Sony Music Entertainment a semnat in martie cu Branca si McClain un contract-mamut, in valoare de pana la 250 de milioane de dolari, pentru publicarea a zece albume pana in 2017, o compilatie de clipuri pe DVD si drepturile de folosire a pieselor in cadrul unor viitoare filme, show-uri si jocuri video. Este posibil ca averea lui Jackson sa fi crescut deja cu circa 31 de milioane de dolari (dupa alte surse, 125 de milioane) din vanzarea dublului album "This Is It" (continand piesa inedita omonima) si din avansurile pentru viitoarele albume, dintre care primul va fi o selectie de piese inedite, in luna noiembrie.

Nu sunt insa acestea singurele melodii inedite. Imediat dupa 25 iunie a inceput sa circule zvonul ca muzicianul a compus in ultimii ani 200 de cantece pe care voia sa le lase mostenire copiilor lui - Prince, Paris si Prince Michael II. Fostul lui manager Frank DiLeo a suspectat ulterior ca LaToya si restul familiei, cand au recuperat din locuinta lui Michael obiectele acestuia, au luat si computerele unde s-ar fi aflat aceste piese, insa nici pana acum nu se stie care e soarta lor; e foarte posibil ca atunci cand acestea vor iesi la iveala, administratorii averii sa incerce sa le recupereze, spre a le valorifica in folosul copiilor.

Zilele trecute, administratorii au anuntat deja ca asa vor proceda cu un numar de 273 de cantece descoperite intr-un depozit cu obiecte ale lui Jackson, cumparat de un fost intreprinzator din industria jocurilor de noroc. Intreprinzatorul, pe nume Howard Mann, sustine ca piesele dateaza de la mijlocul anilor '70 - in unele Michael canta solo, in altele cu familia Jackson, in altele in duet cu Tina Turner si altii. Evident, Mann vrea sa le publice si sa faca bani din ele, insa administratorii intentioneaza sa-l dea in judecata pentru folosire ilegala a numelui si a creatiilor lui Jackson, asupra carora numai succesorii lui au drept de proprietate intelectuala.

Istet, Mann s-a asociat deja cu Katherine Jackson, mama lui Michael, careia tocmai i-a editat o carte ilustrata de amintiri despre fiul ei, "Never Can Say Goodbye". De luni incoace, cartea s-a vandut deja in 25.000 de exemplare.

THIS IS IT

Billboard vorbeste de 392 de milioane de dolari incasate de pe urma filmului "This Is It", care a cuprins secvente din repetitiile pentru concertele care ar fi trebuit sa inceapa anul trecut la Londra in iulie.

"Michael Jackson: This Is It" a fost lansat in octombrie 2009 si a obtinut incasari de 72 de milioane de dolari in SUA, conform BoxOfficeMojo.com, ceea ce il face filmul-concert cu cele mai mari venituri din istorie. Peste hotare, filmul a incasat 188 de milioane de dolari, din care 56 numai in Japonia. Dupa ce firma organizatoare a concertelor "This Is It", AEG, si-a recuperat investitia in concertele anulate si in film, estimata in total la 35 de milioane de euro, majoritatea veniturilor ramase au intrat in averea lui Michael Jackson.

Ulterior, DVD-ul "This Is It", lansat in ianuarie 2010, a produs si el 43 de milioane de dolari in SUA din vanzari si circa 25 din inchirieri. In Japonia, DVD-ul a generat 18 milioane de dolari numai in prima zi de la punerea pe piata. Alte 7 milioane au venit din cele 351.000 de copii in format Blu-ray. Pentru DVD-uri, intelegerea a fost ca banii sa se imparta egal intre AEG, Sony si mostenirea lui Michael Jackson.

In noiembrie, Viacom a cumparat pe sase ani drepturile exclusive TV pentru a difuza "This Is It" in retelele MTV si BET - un contract a carui valoare a fost estimata la peste 15 milioane de dolari. Contractele de difuzare in avioane, vase de croaziera si televiziuni ale hotelurilor ar fi adus si ele circa 24 de milioane.

LICENTE SI SUVENIRURI

La jumatatea lui iunie, producatorul de jocuri Ubisoft a anuntat ca dezvolta un joc video interactiv pentru console Playstation, Xbox sau Wii, inspirat de muzica si dansul lui Michael. Jucatorii pot intra in rolul megastarului si pot recrea aparitiile lui in piese ca Beat It sau Billie Jean, pot invata miscari de dans si pot sa-si testeze capacitatile vocale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/muzica/mostenirea-lui-michael-jackson-legende-noi-fani-noi-si-un-miliard-de-dolari-6447167
6447167
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.