Primul navigator care a făcut înconjurul lumii nu ştia să înoate

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 august 2015 392 afişări

Primul navigator care a făcut înconjurul lumii nu ştia să înoate

Joshua Slocum este cel care a făcut primul înconjurul lumii, de unul singur, pe vasul său de 11 metri numit Spray. Slocum s-a născut în 1844 şi este autorul volumului ”Navigând singur în jurul lumii„ pe care îl veţi mai fi găsind în prezent prin anticariate sau la negustorii de cărţi vechi, în româneşte, sau gratuit în engleză pe gutenberg.org.

American de origine canadiană, Slocum a fost un spirit aventuros, care, după ceva ucenicie pe mare şi după ce urcă în grad până la rangul de şef de echipaj, a ales să trăiască pe mare timp de 13 ani, începând cu 1871; tocmai se căsătorise, iar în toată această perioadă i s-au născut, pe apă, şapte copii.

O serie de necazuri - o epidemie la bordul navei, un al doilea mariaj, un atac al piraţilor - l-au transformat într-un singuratic care şi-a reparat singur vasul cu care a făcut, timp de trei ani, ocolul lumii, vas primit în dar de la un căpitan din Fairhaven, Massachusetts. Şi-a construit singur instrumente rudimentare de navigaţie, care i-au permis, totuşi, să stabilească mici recorduri - a navigat în Pacific 2.000 de mile fără să atingă cârma. Şi mai trebuie spus că dincolo de liniile sale clasice, de vas desenat cumva copilăreşte - coca trapezoidală, un catarg şi două pânze - Spray era un vas perfect echilibrat, iar forma sa se apropia cât se poate de mult de cea a vasului perfect.

Apărută în 1900, cartea lui Slocum devine un succes, iar acesta a încercat să devină un ”pământean„, pentru că şi-a cumpărat o fermă. A dat faliment şi la 65 de ani se întoarce pe mare. Povestea sa nu se putea termina altfel: Slocum şi Spray au dispărut în noiembrie 1909 în Triunghiul Bermudelor. A fost declarat mort abia în 1924. Nu a ştiut să înoate. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vas,
inot,
navigator,
/arta-si-societate/lifestyle/primul-navigator-care-a-facut-inconjurul-lumii-nu-stia-sa-inoate-14650914
14650914
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.