Povestea celui mai corupt poliţist din istorie. Cum arată replica Partenonului din Grecia construită pentru el

Postat la 17 septembrie 2016 428 afişări

Arturo "El Negro" Durazo Moreno este un exemplu ilustru de corupţie. Acesta a fost şeful poliţiei din Mexico City timp de 8 ani (1976-1982), timp în care a transformat protectorii legii într-un imperiu al crimei organizate şi a strâns o avere impresionantă. Un exemplu al opulenţei este o replică a Partenonului din Grecia (templul dedicat zeiţei Athena) pe vârful unui deal din Zihuatanejo, Mexic.

Totul a început la şcoală unde DUrazo Moreno a fost poreclit "El Negro" deoarece se lupta fără scrupule. Acolo şi-a făcut un prieten, care avea să fie foarte important de-a lungul vieţii. Acesta îl proteja de bătăuşi pe Jose Lopez Portillo, care în schimb îi făcea temele. Zeci de ani mai târziu, Portillo avea să ajungă preşedintele ţării şi să-l numesacă pe vechiul prieten "El Negro" pe postul de şef al poliţiei din Mexico City.

Primul lucru care a avut de suferit a fost bugetul poliţiei care s-a transferat în buzunarul lui Moreno, iar poliţiştii au fost nevoiţi să apeleze la propriile maşini pentru a patrula oraşul şi chiar au fost nevoiţi să-şi cumpere singuri uniforme. Banii obţinuţi i-a investit în construirea a tot felul de palate de-a lungul ţări, printre care şi vila menţionată mai sus.

Proteja traficanţii de droguri în schimbul a unor sume impresionante şi chiar se spune că a încheiat un parteneriat cu un grup de columbieni care începuseră să jefuiască bănci din Mexico City: îi lăsa în pace atâta timp cât el primea o parte din banii furaţi.

Totul avea să se termine în 1982 când Portillo şi-a terminat mandatul, iar cetăţenii au cerut reforme în toată ţara. El Negro a fugit din Mexic, iar doi ani mai târziu a fost arestat de FBI în COsta Rica. A fost condamnat la închisoare pentru 16 ani. A fost eliberat după şase ani în urma plăţii unei cauţiuni de 3 milioane de dolari. A murit în 2000 la vârsta de 76 de ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.