Moda bijuteriilor romanesti

Postat la 25 august 2009 187 afişări

Creatorii autohtoni de bijuterii coloreaza orasul cu pisici calatoare, printese exotice, broscute, libelule sau personaje fantastice, mizand pe o filozofie de business cu cat mai multe tuse creative.

In viziunea lui Walt Disney, “Alice in tara minunilor” apare ca povestea unui univers idilic, a unei lumi cu personaje fantastice. Regizorul Tim Burton, in productia ce va fi lansata in 2010, a intors aventurile scrise de Lewis Carroll spre o perspectiva gotica si a creat o fantezie pentru oameni mari, cu o Alice matura, care revine pe taramul descoperit in copilarie. La noi, o vizita intr-unul dintre magazinele creatorilor romani de bijuterii aspira sa-i satisfaca si pe adeptii povestii clasice, si pe ai celei pentru oameni mari.

Creatiile designerilor romani de bijuterii sunt varianta locala a bijuteriilor “cu mesaj” (“statement”), unul dintre segmentele care au castigat teren in randul amatorilor de moda urbana din toata lumea. Daca marile case de giuvaergerie isi transmit mesajul prin creatii pretioase, realizate din materiale rare si pietre stralucitoare, creatorii de bijuterii urbane prefera materiale simple (textile, piatra) sau neobisnuite (portelan) si isi acorda libertatea de a inventa forme ori de a explora universul vegetal, animalier si lumea basmelor dupa propria imaginatie. Carla Szabo este unul dintre cei mai cunoscuti designeri de bijuterii urbane de pe piata si isi imagineaza ca produsele sale vor face din Bucuresti un oras mai putin gri, in care toata lumea poarta o culoare si o forma care reprezinta ceva. A lansat pana acum 13 colectii, in total peste 200 de modele diferite si a inventat personaje care au colorat universul a cateva mii de oameni.

Designerul spune ca inceputurile pe aceasta piata se leaga de colaborarile cu designerii vestimentari. “Datorita expunerii in media si prin magazinul propriu Zebra Society, ele au devenit treptat tot mai vizibile si mai placute. Cererea mai mare a adus dupa sine, in mod natural, o productie mai mare. Intre timp am largit paleta si spre design de produs: covoare, obiecte decorative”, declara Carla Szabo. Designerul spune ca, din cauza crizei economice, a inceput sa se axeze pe creatii la comanda. “Intr-o perioada de criza financiara bazata pe lipsa de incredere, cand comertul stradal a avut de suferit in mod special, ma orientez spre un design pe baza de comanda, pentru companiile interesate de produse de promovare a brandurilor lor.” Szabo a mizat si pe potentialul mediului de afaceri online si pregateste un site, www.carlaszabo. com, de unde vor putea fi cumparate creatiile ei. Deocamdata, produsele se gasesc la Work & Shop Rahova, Raionul 6, OllieGangShop, Ummagumma, Festes (Cluj), iar designerul spune ca a creat bijuterii la comanda si pentru clienti ca L’Oréal, Pantene, Peroni, Vichy sau Coca- Cola.

“Evolutia afacerii a fost organica, cumpatata, fara a forta niciun pic prin investitii riscante sau cu obiective de dezvoltare rapida. Este o afacere cu mare potential care doreste sa isi traiasca viata in normalitate, traversand toate etapele.” Cea mai noua colectie Carla Szabo este Endless Story - conceputa, la fel ca si precedentele, in jurul unor personaje inventate de designer. Colectia include cateva piese de baza, ca Hermann The Hermanoid, un colier realizat din ceramica alba (o masina umanoida, hermafrodita), colierul inceputului lumii (o gaina si un ou din ceramica alba care au intre ele semnul infinitului din lemn), coliere si cercei in forma de inima sau de stomac, acoperite cu petale de trandafiri si cu o caligrafie pe margele de os. Segmentul bijuteriilor “cu mesaj” i-a atras si pe altii. Ana si Irina Wagner, proprietarele magazinului Wagner - Arte Frumoase si Povesti, unde se vand obiecte de portelan pictate manual, au investit 10.000 de euro intr-o colectie proprie de bijuterii. Colectia B by Wagner include bratari, inele, brose si pandantive unicat, din portelan, pictate cu personajele preferate de Wagner - pisici calatoare, printese exotice, case zburatoare.

Proprietarele atelierului, Ana si Irina Wagner, afirma ca au fost inspirate chiar de reactia clientilor atunci cand au creat colectia B by Wagner. “Unii dintre ei stau o ora, doua si analizeaza modelul fiecarei cesti sau bomboniere. Asa ne-am gandit ca vor fi , poate, fascinati sa descopere portelanul ca obiect de podoaba”, spune Ana Wagner, mintea artistica a afacerii. “In acelasi timp, colectia de bijuterii corespunde unei noi linii de business. Pentru ca daca ceainicul din portelan sau setul de cesti se cumpara pentru a fi facute cadou, acum vedem deja cliente de toate varstele cumparand bijuteriile pentru ele insele”, sustine Irina, cea care se ocupa de partea de business a atelierului.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta si societate,
bijuterii,
oras,
exotic,
afacere
/arta-si-societate/lifestyle/moda-bijuteriilor-romanesti-4797586
4797586
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.