Est-europenii, intoleranti fata de homosexuali?

Postat la 22 mai 2010 48 afişări

Tarile est-europene sunt relativ prost pozitionate in topul european al tolerantei fata de homosexuali, cu Romania situata in partea inferioara a clasamentului, insa mai bine pozitionata decat Bulgaria, Slovacia sau tarile baltice, sustine un studiu al Asociatiei Internationale a Homosexualilor si a Lesbienelor.

Conform studiului Asociatiei (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association - ILGA), publicat in aceasta saptamana, Romania are 3 puncte din 10 posibile, acordate pentru faptul ca aici exista o legislatie anti-discriminare cu referire la orientarea sexuala, care reglementeaza relatiile economice (angajare, accesul la bunuri si servicii) si interzice referirile discriminatorii la adresa minoritatilor sexuale.

Vezi aici cum sunt cotate alte tari est-europene in functie de toleranta fata de homosexuali.

Studiul ILGA constata ca o singura tara europeana merita 10 puncte, respectiv Suedia, unde toate criteriile avute in vedere sunt indeplinite: existenta in Constitutie a prevederilor anti-discriminare, egalitate economica si la angajare, interzicerea discursului discriminatoriu, recunoasterea casatoriilor, a parteneriatelor civile si a coabitarii intre persoane de acelasi sex, dreptul acestora de a adopta si procrea copii prin tratamente de fertilitate si legislatie care protejeaza drepturile minoritatilor sexuale (libertatea de asociere, de expresie, varsta egala a consimtamantului sexual si neinterzicerea relatiilor homosexuale).

Studiul ia in considerare 50 de tari europene, plus Turcia si tarile fostei URSS.

Belgia, Olanda, Norvegia si Spania au 9 puncte, Islanda si Marea Britanie au opt puncte. Casatoriile homosexuale sunt recunoscute in doar 5 tari din Europa (Suedia, Belgia, Spania, Olanda si Norvegia), in timp ce drepturile legate de adoptia si procrearea copiilor sunt recunoscute integral doar in 7 tari (Marea Britanie, Belgia, Suedia, Spania, Olanda, Norvegia, Islanda).

Cel mai prost stau in top Ucraina, Rusia, Turcia, Moldova si Belarus, considerate a incalca libertatea de asociere si de expresie a minoritatilor sexuale. Vaticanul are punctaj zero, intrucat nici nu acorda drepturi specifice sau garantii de respectare a drepturilor pentru homosexuali, dar nici nu le ingradeste prin lege libertatile.

Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, cel mai bine stau Ungaria, Croatia si Slovenia, cu cate 4 puncte. Cehia are tot 3 puncte, la fel ca Romania. Bulgaria, Slovacia, Estonia si Lituania au cate 2 puncte, Serbia un punct, iar Polonia si Letonia zero puncte, pe motiv ca incalca libertatea de asociere a homosexualilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
homosexuali,
gay,
parada,
legislatie,
discriminare
/arta-si-societate/lifestyle/est-europenii-intoleranti-fata-de-homosexuali-6152691
6152691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.