De trei ori cinema

Postat la 07 aprilie 2009 29 afişări

Cel mai profitabil film proiectat in Romania a fost dezamagitor, dar 3D. Viitorul (cu ochelari) al cinematografului arata bine doar pentru operatorii de sali dotate cu tot mai populara tehnologie.

 

“Calatorie spre centrul Pamantului” s-a lansat in toata tara la inceputul lui septembrie 2008 si a inregistrat un succes fenomenal. Aceasta revizitare a lumii lui Jules Verne nu excela la niciun capitol, dar dispunea de un mare avantaj: era primul film 3D difuzat pe scara larga in Romania. In cursul anului trecut, calatoria spre maruntaiele Terrei a lui Brendan Fraser a produs incasari de nu mai putin de 2,65 milioane de lei (conform Cinemagia.ro), filmul aflandu-se in continuare in programul cinematografelor la nu mai putin de sase luni de la lansare.

 

Dar acesta este doar inceputul: numarul de filme 3D ce vor rula in 2009 este mult mai mare decat cel din 2008. Tehnologia privilegiaza in special animatiile, asa ca filme precum “Bolt” vor fi urmate de “Monstri contra extraterestri” (10 aprilie), “Up” (12 iunie) sau “Ice Age: Dawn of the Dinosaurs” (3 iulie). Tratamentul tridimensional aplicat filmelor are un asemenea potential in ochii producatorilor, incat o parte din animatiile lansate in trecut vor fi adaptate si relansate: este cazul celebrei serii “Toy Story”, a carei a treia parte va fi precedata in cinematografe de primele doua parti machiate tridimensional. Primul film va aparea in octombrie 2009, al doilea in aprilie 2010.

 

Nu doar animatiile se pregatesc sa incaseze bani datorita noilor tehnologii. Daca in “Calatorie spre centrul Pamantului” spectaculoasele “evadari” din ecran ale unui yo-yo sau ale unui peste piranha impresionau atat de mult publicul, incat acesta platea biletul si pentru o a doua vizionare, posibilitatile 3D sunt mult mai mari. Iar primul care vrea sa profite de ele este James Cameron, regizorul celui mai profitabil film lansat vreodata, “Titanic”. Acesta va lansa la 18 decembrie “Avatar”, un proiect in parte sabotat de propria-i tehnologie revolutionara: lansarea a trebuit amanata cu aproximativ sase luni si pentru realizarea efectelor speciale ultramoderne, dar mai ales pentru ca numarul cinematografelor compatibile 3D sa creasca.

 

Regizorul a declarat pentru Time Magazine ca nu se va mai intoarce la tehnologia 2D, iar Cameron este urmat in aceasta promisiune a sa de capii marilor studiouri de productie. Jeffrey Katzenberg (K-ul din DreamWorks SKG) a declarat in repetate randuri ca din 2012 sau 2013 2D-ul va fi istorie, de unde si investitiile enorme ale cinematografelor pentru adaptarea la tridimensional. “Aceasta este o adevarata revolutie”, a devenit un fel de mantra a lui Katzenberg, care considera noua tehnologie a treia mare bariera sparta intre public si film, dupa aparitia peliculelor cu sonor si a celor in culori. Aceeasi parere o are si Steven Spielberg, care va realiza mult-asteptata trilogie “Tintin” tot in acest format si care este convins ca “Avatar” va fi cel mai mare film 3D al tuturor timpurilor.

 

Conform Time Magazine, James Cameron nu-si dezminte porecla de cel mai mare cheltuitor de la Hollywood. Daca “Titanicul” a fost cat pe ce sa iasa din productie din cauza depasirii termenelor limita, dar si a bugetului, acelasi lucru se intampla si cu “Avatar”, despre care se vehiculeaza deja ca ar putea fi cel mai scump film al tuturor timpurilor. De fapt redactorul Time Magazine a publicat initial o cifra ce depaseste 300 de milioane de dolari, dar a redus-o cu 100 de milioane la insistentele producatorului Fox.

 

Mai mult de o mie de specialisti au lucrat la aceasta aventura extraterestra a lui Cameron, despre un veteran de razboi care, 200 de ani in viitor, ajunge pe planeta Pandora. Jake (Sam Worthington, de vazut si in urmatorul Terminator) a ramas paralizat, dar descopera ca se poate misca in continuare sub forma unui avatar, o fiinta albastra, inalta de sase metri. Impreuna cu ceilalti oameni ajunsi pe Pandora, Jake va trebui sa lupte impotriva populatiei bastinase si va ajunge sa se indragosteasca de o localnica, Neytiri (Zoe Saldana), “Avatar” dand semne ca ar putea imbina genurile romantic si de actiune cu aceeasi eficienta ca si “Titanicul”. In film mai apar actori precum vechea cunostinta a lui Cameron din “Aliens”, Sigourney Weaver, dar si mai tinerii Michelle Rodriguez sau Giovanni Ribisi.

 

Toti actorii si-au jucat rolurile in fata ecranului verde si au folosit una dintre cele doua tehnologii revolutionare inventate de echipa lui James Cameron: captura “e-motion”, realizata de minuscule camere de luat vederi ce inconjoara capetele actorilor pentru a le surprinde mai bine expresiile fetei. Acestea, impreuna cu raportarea personajelor la vegetatia luxurianta de pe Pandora, creata de firma lui Peter Jackson, Weta Digital, vor da impresia unui fotorealism neegalat pana in prezent.

 

Acum singura intrebare care se poate pune este: va intrece “Avatar” “Titanicul” la incasari? Nimeni nu indrazneste sa raspunda si va trebui sa asteptam 2010 pentru a afla. 

 

3D in Romania

 

In acest moment, Capitala si Clujul sunt orasele cele mai deschise catre noua tehnologie. Chiar si asa, cinematografele in care se pot viziona filme 3D sunt doar doua: Movieplex si The Light in Bucuresti, CinemaCity si Odeon Cineplex in Cluj. Operatorul de cinematografe Cinema City Romania detine alte doua cinematografe cu posibilitati 3D in Bacau si Iasi, in planurile de expansiune ale companiei cu originea in Israel numarandu-se si deschiderea primei sali IMAX din tara. Aceasta ar trebui sa fie functionala din toamna in cel mai mare mall din Bucuresti, Cotroceni Park, in care CinemaCity va opera si alte 20 de sali dotate cu aparatura 3D. Distribuitorul de echipamente 3D ViReal a deschis in Craiova o sala specializata, cu 40 de locuri, compania planuind sa lanseze in aprilie o a doua sala la Sibiu. Si alte cinematografe traditionale vor investi in actualizarea salilor, unul dintre ele fiind Hollywood Multiplex din Mall Vitan.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
cinema,
arta,
3D
/arta-si-societate/lifestyle/de-trei-ori-cinema-4175291
4175291
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.