Ora de laborator

Postat la 18 noiembrie 2008 92 afişări

Singura franciza care a pornit de pe micul ecran pentru a ajunge in cinematografe, “High School Musical”, mai bifeaza o premiera: este primul muzical care depaseste 40 de milioane incasari la debutul in cinematografele americane.

Produs si difuzat fara tam-tam de canalul de televiziune Disney Channel, “High School Musical” s-a bucurat de un asemenea succes la inceputul anului 2006, incat fanii au avut de asteptat doar un an pentru o continuare pe acelasi canal de televiziune. Vandute in toata lumea, cele doua filme erau o invitatie intru cucerirea marelui ecran, asa ca “High School Musical: Senior Year”/“Liceul muzical: Anul absolvirii” a fost lansat ca un adevarat blockbuster in Statele Unite, filmul nedezamagindu-si deloc producatorii: 42 de milioane de dolari incasari in primul week-end, locul intai in box-office-ul american (asta in situatia in care principalul competitor al muzicalului era partea a cincea a celei mai de succes francize horror a tuturor timpurilor, “Saw”), plus alte 40 de milioane de dolari incasate odata cu lansarea internationala. Bietul “Mamma Mia!”, fostul detinator al titlului de cel mai profitabil muzical al tuturor timpurilor, a trebuit sa se resemneze in fata suprematiei lui “HSM3” (prescurtare uzuala pentru fani), in timp ce bugetul castigatorului a fost de aproximativ cinci ori mai mic.

 

Despre ce este vorba in “Liceul muzical 3”? Cele sase personaje din primele doua filme se intorc si in cel de-al treilea. Troy (tot mai popularul Zac Efron), capitanul echipei de baschet a liceului, este la fel de indragostit de Gabriella (Vanessa Hudgens), singura lui problema fiind faptul ca habar n-are ce cariera vrea sa urmeze. Diva clasei de teatru, Sharpay (Ashley Tisdale), are de gand sa puna in scena un one (wo)man show pentru spectacolul de sfarsit de an, dar planurile ei sunt dejucate de Kelsi (Olesya Rulin), compozitoarea, care propune un spectacol de ramas-bun care sa includa cat mai multi colegi. Balul absolvirii, uneltirile lui Sharpay, o posibila bursa la Juilliard, dilema lui Troy in ceea ce priveste si alte astfel de mini-trame umplu cele aproape doua ore ale filmului, ritmate de melodii care i-au adus deja cateva discuri de platina soundtrack-ului, dupa ce acesta a debutat pe locul 2 in topul Billboard.

 

Cu popularitatea “HSM” aproape de zero in Romania, s-ar putea ca povestea de succes a Disney sa nu continue si in cinematografele de la noi. Principalul motiv tine de atmosfera “de laborator” a muzicalului, din care a fost scos cam tot ce ar fi putut da veridicitate unui astfel de proiect. Totul este exagerat, utopic, in “Anul absolvirii”, de la zambetele latite pe fetele protagonistilor pana la bruma de conflict, rezolvat cat se poate de previzibil. Filmul nu plictiseste nici macar o secunda, dar la un moment dat gesturile teatrale ale actorilor, ochii mijiti a fericire ai acestora, de parca ar privi intr-un rasarit etern, entuziasmul lor pe steroizi, toate nu provoaca mai mult decat o bunavointa relaxata a spectatorului.

 

Cat despre partea de muzical, impresia pe care ti-o lasa “HSM3” este ca echipa de compozitori si coregrafi a filmului s-a format din fosti presedinti de fan club Michael Jackson. Prea multe dintre melodii iti amintesc de regele pop-ului, dar acest lucru nu a impiedicat publicul american sa ceara si o varianta tip karaoke, in care spectatorii sa poata canta alaturi de protagonisti. O alta modalitate de promovare a seriei a fost un turneu prin Statele Unite, cu cele mai apreciate melodii interpretate de actori. Singurul care a lipsit a fost Zac Efron, care a declarat la un moment dat ca “ar fi sarit de pe ceva cu adevarat inalt” daca ar mai fi auzit melodiile respective macar o data.

 

In ciuda incasarilor surprinzatoare pentru un muzical, “HSM3” este unul dintre foarte putinele filme care stau mai bine in preferintele criticilor decat in cele ale cinefililor. Agregatorul de cronici Rottentomatoes.com noteaza trilurile lui Troy si-ale Gabriellei cu un binevoitor coeficient de 67% “fresh”, ceea ce inseamna ca doua treimi din cronicile despre muzicalul Disney au fost pozitive. Site-ul imdb.com, in schimb, unde cei care noteaza filmele sunt cinefilii din toata lumea, are un rating la jumatate pentru filmul lui Kenny Ortega, notat cu punctaj de 3,3 din 10. Dar pentru Disney nu cronicile si nici aprecierile vizitatorilor imdb.com nu au importanta, ci incasarile, iar acestea au urcat chiar mai sus decat glasurile protagonistilor. Bineinteles, urmeaza o parte a patra a seriei, destinata tot marelui ecran, chiar daca Zac Efron nu-l va mai interpreta pe cel mai popular elev al East High School si putini componenti din echipa initiala vor fi pastrati. Discrepanta dintre atmosfera edulcorata a muzicalului si realitatea “dura” a atins culmea anul trecut, cand au fost facute publice trei fotografii in care Vanessa Hudgens aparea goala sau purta lenjerie provocatoare. Actrita s-a declarat “jenata” de situatie si a spus ca regreta acele fotografii. Desi excluderea ei din echipa HSM parea sigura, mai-marii de la Disney au hotarat sa o pastreze. “Vanessa si-a cerut scuze pentru greseala ei. Speram ca a invatat o lectie valoroasa”, au declarat reprezentantii Disney, probabil impacati de faptul ca relatia dintre Gabriella si Troy continua si in viata reala: Efron si Hudgens formeaza un cuplu de mai bine de un an de zile, chiar daca zvonuri despre o posibila despartire umplu periodic paginile tabloidelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cinema,
film,
lansare,
premiera
/arta-si-societate/film/ora-de-laborator-3516130
3516130
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.