Ghetoul cu extraterestri

Postat la 13 octombrie 2009 97 afişări

O nava extraterestra plutind deasupra unei mari capitale? Hm, de cate ori am mai vazut asta intr-un film SF? De multe ori, intr-adevar, doar ca in “District 9” nava e in pana.

Surpriza surprizelor genului SF de anul acesta, "District 9" a venit de nicaieri. Sau, mai bine zis, a venit din Africa de Sud, ceea ce echivaleaza cu "nicaieri", cel putin in viziunea Hollywoodului. Cu un buget de 30 de milioane de dolari, efecte speciale destept de clasice si o poveste noua, "District 9" a stat doua saptamani pe locul intai in box-office-ul american si are toate sansele sa se descurce la fel de bine in cel international de la inceputul lunii octombrie, dovedind ca un film SF nu trebuie sa aiba un mega-buget si un mega-studio in spate ca sa impresioneze.

Despre ce e vorba in acest debut in lungmetraj al sud-africanului Neill Blomkamp? Intr-o istorie paralela a umanitatii, anul 1982 surprinde o ditamai nava extraterestra plutind deasupra orasului Johannesburg. Evenimentul pune pe jar intreaga umanitate, impartita intre temerile unei eventuale invazii si entuziasmul contactului pasnic cu o civilizatie evident mult mai dezvoltata. Doar ca echipa care patrunde in nava descopera sute de mii de extraterestri bolnavi, cu un comportament cvasianimalic, pe care autoritatile decid sa-i campeze in Districtul 9, un ghetou in toata puterea cuvantului.

Aici intra in scena protagonistul cu nume imposibil, Wikus Van De Merwe (interpretat tot de un debutant, Sharlto Copley), angajatul unei corporatii, MNU, contractata sa gestioneze spinoasa problema a extraterestrilor, din ce in ce mai numerosi si disperati din cauza conditiilor de viata crancene din ghetou. Idealist si empatic, Wikus are cele mai bune intentii, dar incursiunea lui in Districtul 9, de unde trebuie sa-i evacueze pe extraterestri, ii va schimba viata (si aspectul) pentru totdeauna.

Fara vreun actor celebru, cu un regizor debutant, un buget de film independent si o poveste total noua, acest SF neconventional reuseste sa convinga din toate punctele de vedere si te lasa dorind mai mult. Nicio grija, se face si "Districtul 10"!

Unii dintre spectatori vor vedea acest film numai pentru efectele speciale, dar "District 9" poate functiona pe multe alte niveluri. Comentariul politic si social (trimiterea titlului la celebrul District 6, unde nu aveau voie decat persoanele de culoare alba), comedie cu surprize si film de actiune la cel mai inalt nivel, toate se intalnesc in debutul lui Blomkamp, accesorizat cu una dintre cele mai neverosimile (dar si emotionante) prietenii umano-extraterestre, dar si cu un destin total iesit din comun pentru protagonistul Wikus.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
District 9,
filme,
extraterestrii,
SF
/arta-si-societate/film/ghetoul-cu-extraterestri-4975619
4975619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.