Anul unu, de fapt zero

Postat la 20 octombrie 2009 32 afişări

Judd Apatow, mintea comica a Hollywoodului, tocmai ce-a lansat pe ecranele din Romania “Funny People”/“Tipi simpatici” (de vazut) si se si pregateste de inca o premiera, “Anul Unu”. Cu Jack Black si Michael Cera in rolurile principale, “Anul Unu” este cel mai apropiat de genul parodiei din cariera lui Apatow.

Avem mari preoti, credinta ca lumea se sfarseste "dupa dealul de colo", Cain omorandu-l (in repetate randuri) pe Abel, o dementa incrucisare de epoci, cutume si comentarii emancipate sexual, in timp ce protagonistii mitraliaza glume de stand-up comedy. Efectul e nelinistitor si, desigur, desfiintat de criticii din toata lumea.

Jack Black si Michael Cera sunt Zed si Oh, unul vanator si celalalt culegator intr-un pasnic trib ale carui disensiuni interne sunt provocate numai de nurii frumoaselor cu podoabe subaxilare abundente, doua dintre ele, Maya si Eema, facandu-le mai abitir cu ochiul eroilor nostri. Dupa ce mananca din pomul cunoasterii binelui si raului si sunt izgoniti din trib, Zed si Oh bifeaza capitole bune din Vechiul Testament si sfarsesc, in avalanse de glume fara perdea, in Sodoma.

Daca ai vazut si ti-au placut "movie"-urile, adica Epic Movie, Date Movie, Disaster Movie si celelalte, ai toate sansele sa te bucuri si de "Anul Unu", chiar daca filmul se chinuie din greu sa-ti provoace o cat de mica tresarire amuzata. Jack Black si Michael Cera, acesti Lolek si Bolek preistorici, nu trebuie decat sa apara prin zona cu zorzoanele si pieile lor asortate ca sa simti bunavointa de a te lasa distrat, dar zecile de poante seci, gesturile exagerate, ingrosarile si repetitiile ad nauseam te indeparteaza suficient de repede ca sa primesti sfarsitul cu un suspin de usurare.

Momentele bune ale filmului (da, exista) sunt pur verbale, "Anul Unu" fiind unul dintre acele filme ("Scoop" al lui Woody Allen e un alt exemplu, pastrand proportiile) care dau mai bine pe hartie decat pe ecran. Glumele sexuale ale marelui preot, comentariile (foarte conectate la mileniul trei) ale lui Oh despre relatiile dintre barbati si femei sau despre realitatile socante ale vremurilor, reactiile emancipate ale personajelor feminine si asa mai departe ar fi sunat mult mai bine ca fragmente dintr-un program de stand-up comedy decat printre obiecte de recuzita ieftine, machiaje exagerate si decoruri incropite in curtea din spate a vreunui studio obscur. Desi recomandat de intreaga trupa a lui Apatow, filmul nu a reusit, in doua luni de la lansare, sa-si acopere bugetul de 60 de milioane de dolari.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/anul-unu-de-fapt-zero-4999055
4999055
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.