Un roman de o frumusete inspaimantatoare

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 07 august 2011 93 afişări

O carte de nepovestit (caci ascunzand prea multe povesti intersectate), labirintica, baroca si coplesitoare, considerata de multi unul dintre cele mai bune romane ale literaturii latino-americane.

O carte tradusa inexplicabil de tarziu in Romania, unde, de cateva decenii, exista un larg public consumator de realism magic, care jura pe Marquez, Augusto Roa Bastos, Cortazar sau Juan Rulfo (toti tradusi, la vremea lor, cu o admirabila celeritate).

Jose Donoso (1924-1996), cel mai important prozator chilian al veacului XX, isi scrie, in acest volum, capodopera vietii sale. Universul fantastic (in care protagonist si narator este condeierul ratat Humberto Peñaloza) unde suntem poftiti sa intram este populat de batrane muribunde, de monstri, unii mai hazi decat altii, de cocosati, muti, vrajitoare, scriitori, prostituate si chiar un caine galben.

Discursul, intortocheat si schizoid, amesteca realitatea si visul, dorintele si aburii neputintei, dragostea si ura, confesiunea si naratiunea.

José Donoso, "Obscena pasare a noptii", Editura Leda, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/un-roman-de-o-frumusete-inspaimantatoare-8547107
8547107
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.