Un manual de politica

Postat la 18 noiembrie 2008 7 afişări

Barack Obama a devenit cel mai important si mai mediatizat om al planetei. Nu doar articole de presa, ci si filme sau carti ii infatiseaza biografia, gandirea politica si proiectele.

Cea mai potrivita voce pentru a-l prezenta pe Obama in ochii publicului este insa chiar cea a lui Obama. Volumul sau, „Indrazneala de a spera”, aparut la Editura RAO in saptamana premergatoare alegerilor prezidentiale din SUA, ne indrituieste sa credem ca avem la indemana cel mai pretios ghid posibil de intelegere a gandirii viitorului presedinte american. Obama este mereu realist, cu picioarele pe pamant, uman, dar fara sa caute sa induioseze, un spirit tanar, dar care se sprijina pe toate virtutile intelepciunii, un politician care isi afirma constant atasamentul fata de valorile doctrinei democrate, neuitand o clipa ca este mai presus de orice american. Este o voce credibila, tocmai pentru ca nu arboreaza stindardul infailibilitatii: „Acesta este subiectul cartii de fata: cum am putea incepe procesul de schimbare a politicii si a vietii noastre civice. Aceasta nu inseamna ca stiu precis cum trebuie sa procedam. Nu stiu. Desi am abordat in fiecare capitol cateva dintre cele mai urgente probleme politice ale tarii noastre si am sugerat in linii generale calea pe care cred ca trebuie sa o urmam, abordarea mea este adesea partiala si incompleta”. Sectiunile cartii analizeaza, in ordine: istoria politica americana recenta, incercand sa explice cateva dintre cauzele partizanatului inversunat de azi; valorile comune care ar putea servi drept fundament pentru un nou consens politic; Constitutia Statelor Unite, privita nu doar ca sursa de drepturi individuale, ci si ca un mijloc de a organiza o comunicare democratica despre viitor; fortele institutionale hotaratoare ale momentului. Ultimele cinci capitole ale cartii sugereaza felul in care ar putea fi depasite neintelegerile din sanul natiunii americane si modul in care ar putea fi combatute insecuritatea economica crescanda a multor familii, tensiunile ra­siale si religioase din stat si pericolele trans­nationale - de la terorism la pandemii.

 

Barack Obama – “IndrAzneala de a spera”

Editura RAO, BucureSti, 2008

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/un-manual-de-politica-3516139
3516139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.