Un altfel de Guinness Book

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 28 octombrie 2012 35 afişări

Recorduri uşor de bănuit (dar, evident, demne de cunoscut) la nivelul planetei, precum cel mai mare, cel mai înalt, cel mai lung, cel mai scurt, cel mai adânc ş.a., dar şi multele altele surprinzătoare se adună, sub semnul rigorii enciclopedice, în acest volum.

Aflăm că există "cea mai mare insulă din cel mai mare lac de pe cea mai mare insulă din cel mai mare lac cu apă dulce", "cea mai migratoare insulă", "cel mai înalt munte submarin" etc. Practic toate elementele majore ale cadrului natural sunt "întoarse" pe toate feţele pentru a surprinde realitatea extremelor în toată complexitatea ei. La fel şi rezultatele intelectului şi muncii omului (cea mai mare hidrocentrală, cea mai înaltă clădire, cel mai lung pod, cea mai mare navă maritimă aflată în folosinţă, cel mai lung tunel ş.a.).

La mai bine de trei decenii de la prima ediţie, volumul rămâne aceeaşi sinteză indispensabilă a tuturor acestor elemente/realităţi. Cu menţiunea - esenţială - că au fost aduse la zi informaţiile privitoare la "isprăvile" de vârf ale ştiinţei şi tehologiei (şi au fost introduse noi recorduri privitoare la elemente/componente ale mediului natural înconjurător eludate în ediţiile anterioare (ex. cel mai bătrân arbore, cea mai nordică pădure ş.a.). De asemenea, a fost amplificată informaţia privind acele elemente naturale şi/sau antropice care şi-au păstrat supremaţia până în zilele noastre. De aceea, lucrarea s-a transformat dintr-o sursă valoroasă de curiozităţi, dar şi într-un adevărat instrument de lucru, la îndemâna celor care vor să evalueze dinamica lumii contemporane. Avem în vedere, desigur, elementele de excepţie "create" de mâna omului care - puse pe o hartă - evidenţiază "deplasarea" multora dintre ele din spaţiul ţărilor dezvoltate (SUA, Europa Occidentală, Japonia) în cel al ţărilor "emergente" din Asia de Est (China) şi de Sud-Est (Malaiezia, Singapore).

Ilustraţia color aduce sub ochii cititorului 30 dintre cele mai spectaculoase elemente ale naturii sau create de om, amplificând, cumva, dorinţa de a le cunoaşte de visu; lucru perfect realizabil în zilele noastre (în 24 ore poţi ajunge, cu avionul, în Australia - un continent care deţine o sumedenie de recorduri). Asta în condiţiile în care, în urmă cu două veacuri, un voiaj la antipozi dura... şase luni. Modificările tehnologice sunt atât de rapide, de intense, dar şi atât de apropiate şi de lesne asimilabile, încât de multe ori le pierdem noima superlativă.

S. Neguţ, I. Nicolae, "Superlativele Terrei - o enciclopedie a recordurilor", Editura Meronia, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/un-altfel-de-guinness-book-10260617
10260617
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.