Tineretea lui Steve Jobs

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 08 mai 2011 37 afişări

Jay Elliot, autorul acestui volum monografic, a fost in anii '80 vicepresedinte al Apple, calitate in care l-a cunoscut, sub unghiuri inca nestiute de marele public, pe legendarul Steve Jobs.

Cand si-a scris insa cartea de fata, Elliott nu mai avea de-a face cu Apple decat in calitate de consumator (fidel, e drept) al produselor companiei. Prin urmare, ar trebui scutit daca nu de suspiciunea de subiectivism, macar de aceea ca ar fi avut vreun interes direct in descrierea, uneori exagerat laudativa, a lui Steven Paul Jobs.

Cartea examineaza felul cum s-a nascut unicitatea stilului in care Jobs a condus si conduce o companie "ce ofera atator oameni accesibilitate si placere, ajutandu-i, in acelasi timp, sa castige un timp pretios". Inainte de Apple, Elliot a lucrat timp de zece ani la IBM, unde a cunoscut oameni de stiinta inteligenti, extrem de creativi, insa frustrati de faptul ca foarte putine dintre contributiile lor erau adoptate si folosite pentru crearea unor produse.

Mutarea la Apple l-a adus insa in preajma celui mai renumit CEO si creator de produs din lume: Jobs avea o putere de concentrare rarisima, cu o pasiune obsesiva pentru perfectiunea produsului. Cum a ajuns Jobs aici? Simplu. Pentru ca era "consumatorul prin excelenta". A inventat iPod-ul si iTunes din dragoste pentru muzica si din dorinta de a o avea la indemana. Ii placea sa se bucure de avantajele telefonului mobil, insa detesta telefoanele greoaie, dificil de utilizat, existente pe piata, "iar aceasta nemultumire l-a facut sa-si daruiasca siesi, si noua, tuturor, iPhone-ul".

Pornind de la asemenea constatari derutant de simple, purtandu-ne prin culisele companiei, punandu-ne in fata unor "scene istorice", animate de deciziile memorabile ale lui Jobs, Elliot ne arata cum s-a modificat, sub influenta sefului Apple, modul nostru de a consuma si de a comunica.

Jay Elliot, William S. Simon, "Steve Jobs, iLeadership pentru o noua generatie", Editura Publica, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/tineretea-lui-steve-jobs-8244124
8244124
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.