Shopping, shopping, boala grea

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 12 iunie 2011 37 afişări

In fiecare zi suntem impinsi, stimulati, programati sa cumparam. Firmele, in goana lor dupa castig, nu ne dau o clipa de ragaz, incat mersul la cumparaturi a ajuns nu doar o modalitate de a ne petrece timpul liber, ci si un stil de viata.

Cartea lui April Lane Benson se adreseaza tuturor celor care au o problema cu pofta excesiva de cumparaturi, iremediabil atinsi de "virusul belsugului". Oamenii cu aceasta problema (mult mai serioasa decat incearca s-o faca Sophie Kinsella in celebrul sau roman chicklit "Ma dau in vant dupa cumparaturi") sunt de sexe diferite, de varste diferite, au statut social si economic diferit, precum si motivatii diferite.

Unii fac zilnic cumparaturi in exces, altii doar ocazional, altii sunt colectionari de obiecte (categoria persoanelor obsesive, care isi cheltuiesc toate veniturile pe o anumita categorie de lucruri - ursuleti din plus sau timbre, aparatura electronica sau cartonase cu jucatori de fotbal). Mai toti ajung sa fie afectati in munca lor zilnica, in viata sociala sau in relatiile de familie, unii ajung chiar sa aibe probleme cu legea sau se indatoreze excesiv.

Considerata o dependenta minora, mai mult amuzanta decat toxica, febra cumparaturilor a iesit in ultimii ani la iveala cu intregul ei cortegiu de consecinte nocive, demonstrand fara echivoc ca, in general, "a avea mai multe lucruri inseamna a te bucura mai putin de viata".

Psihologul american April Lane Benson, creatoare a unui deja celebru program de terapie a dependentei de cumparaturi) ofera in acest volum o suita de sfaturi si raspunsuri intelepte (grupate in cateva capitole: De ce cumperi? Ce iti creeaza dependenta si ce te elibereaza? Autoportretul cumparatorului din tine. De fapt, de ce cumperi? Cum sa faci fata constrangerii de a consuma. Cumparaturi inteligente etc.), dar si un pachet de cai alternative de implinire a nevoilor noastre profund umane, imposibil de suplinit prin tezaurizarea bunurilor materiale.

April Lane Benson, "Cum sa cumperi sanatos", Editura Trei, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/shopping-shopping-boala-grea-8333653
8333653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.