Romanul unei iubiri imposibile

Postat la 14 noiembrie 2010 40 afişări

Fidela intentiei sale de valorificare a marii literaturi universale, editura Leda a publicat recent un titlu de capatai al realismului rus, "Un cuib de nobili".

Povestea incepe in 1842, in marunta capitala de gubernie O…, unde suntem introdusi in casa familiei Kalitin. Apar in scena protagonistii : Maria Dimitrievna, vaduva, batrana matusa Marfa Timofeevna, Gedeonovski, distins si indragostit in tacere de Maria, si Liza, fata acesteia, in varsta de 19 ani. Se mai strang la conac Pansin, un functionar tanar si orgolios, care ii trage clopotele tinerei Liza si Lavretki, un personaj cu o biografie complicata, care isi va disputa inima Lizei cu trufasul si insistentul pretendent anterior.

Totul se termina, fatalist, "à la russe": Lavretki si Pansin raman sa suspine, fiecare in alt diapazon, in vreme ce adorabila Liza se retrage la manastire. O poveste mai atractiva decat pare la o descriere grabita si care aduce in fata cititorilor o galerie de portrete si o tesatura sentimentala absolut memorabile.

I.S. Turgheniev, "Un cuib de nobili", Editura Leda, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
Turgheniev,
Un cuib de nobili,
Rusia
/arta-si-societate/carte/romanul-unei-iubiri-imposibile-7713175
7713175
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.