Romanul scandalos al lui Sofi Oksanen

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 11 august 2012 51 afişări

Sofi Oksanen, marea revelaţie a ultimilor ani din spaţiul literelor nordice, explica astfel titlul original al derutantului şi scandalosului său roman: "Pudhistus desemnează tot ce este legat de acţiunea de curăţare. A curăţa, a spăla, a epura, a opera o purgaţie, a dezinfecta… dar şi a purifica etnic, în sens stalinist".

Cartea, cea de-a treia a tinerei autoare finlandeze (n. 1977), a avut un succes răsunător, a fost tradusă în zeci de limbi şi a fost copleşită de premii. Locul de desfăşurare a romanului este Estonia anului 1992, ţară recent devenită independentă şi ieşită de sub influenţa URRS. Personajele în jurul cărora se ţese povestea sunt Aliide Truu, o bătrână care trăieşte ascunsă, deşi ţara fusese eliberată, şi Zara, nimerită ca din întâmplare în grădina celei dintâi.

Zara, plecată din Vladivostok ca să câştige bani, a fost obligată de soţul său să se prostitueze (scenele care descriu această experienţă sunt la limita suportabilului), iar Aliide, la rândul ei, a îndurat, după cel de-al Doilea Război, cumplite umilinţe corporale. Încet-încet, relaţia de compasiune reciprocă dintre cele două femei va dezvălui o legătură mai veche, absolut surprinzătoare.

Sofi Oksanen, "Purificare", Editura Polirom, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/romanul-scandalos-al-lui-sofi-oksanen-9923634
9923634
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.