Revelatia lui Roubini

Postat la 09 august 2010 25 afişări

Editura Publica a scos pe piata cea mai asteptata carte de economie a crizelor, scrisa de economistul care a prezis pas cu pas prabusirea bancilor si recesiunea careia inca nu-i vedem acum capatul.

Nouriel Roubini a fost luat peste picior atunci cand si-a lansat avertismentele, fiind poreclit "Dr. Dezastru". Acum este privit ca un adevarat profet, o Casandra blestemata sa nu fie crezuta de nimeni chiar daca spune adevarul. Spre deosebire insa de Casandra, Roubini a apelat la calcule matematice si economice in 2006, cand a argumentat ca intregul sistem financiar bazat pe credite ieftine, preturi umflate ale locuintelor si produse bancare sofisticate se va prabusi si va trebui reformat din temelii.

Toate avertismentele sale s-au adeverit pana acum, ceea ce i-a consolidat lui Roubini un statut solid de vedeta mediatica, suit pe locul 2 in topul "celor mai mari intelectuali in viata" (Prospect Magazine) si pe locul 4 in topul "celor mai importanti ganditori globali" (Foreign Policy). Roubini insista insa ca sistemul refuza sa se reformeze si tinde sa revina la aceleasi erori care l-au ingropat, de la masurile anticriza la nivel macro si pana la deciziile economice ale indivizilor. Totodata, Roubini semnaleaza sfarsitul stabilitatii financiare pe care a adus-o cu sine Pax Americana. "Pe masura ce puterea americana se erodeaza in anii care vin, crizele s-ar putea sa devina mai frecvente si mai virulente, in lipsa unei superputeri redutabile si apte sa coopereze cu alte forte emergente, in a aduce acelasi gen de stabilitate economiei globale."

Cartea cuprinde si o istorie explicata a crizelor economice, incepand cu Spania si Anglia secolului XII, trecand prin criza din Olanda anului 1630 provocata de balonul speculativ al bulbilor rari de lalea, cazul Companiei Marii Sudului, comertul cu sclavi din America, Marea Depresiune si ajungand la criza financiara actuala. Semnele distinctive ale unei crize au ramas aceleasi din Evul Mediu pana azi: "bani ieftini, un balon speculativ al activelor si o amploare a inselatoriei".

Nouriel Roubini, Stephen Mihm

"Economia crizelor. Curs-fulger despre viitorul finantelor", Editura Publica, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
roubini,
criza,
economie,
editura publica,
/arta-si-societate/carte/revelatia-lui-roubini-6796288
6796288
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.