Prospetimea clasicilor

Postat la 12 aprilie 2010 28 afişări

Doi scriitori americani - ambii nascuti in California, ambii din familii de imigranti, ambii onorati de public si de critica prin vanzari spectaculoase ale operelor lor si, respectiv, prin premii rasunatoare.

Editura RAO a publicat una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui William Saroyan - "Comedia umana", dar si o poveste mai putin mediatizata a lui John Steinbeck - "Perla". Cele doua carti demonstreaza cum a beneficiat literatura americana de influxul de imigranti, care au insuflat de-a lungul vremii un spirit nou, reusind in acelasi timp sa se integreze perfect in canonul american.

Steinbeck, fascinat de viata de zi cu zi din America anilor marii depresii, a conceput o alegorie despre un pescar sarac care gaseste cea mai mare si mai frumoasa perla din lume. Insa de la planurile pentru o viata mai buna pentru el si familia lui pana la conflictele nascute de lacomia oamenilor e doar un pas, iar de la frumusetea de vis a perlei pana la cosmarul realitatii urate nu e nevoie de multe pagini.

Saroyan nu a castigat premiul Nobel pentru literatura, precum Steinbeck, dar multa lume ii prefera scrierile pentru patosul nestingherit si pentru talentul cu care surprinde viata interioara si regulile de functionare ale unei comunitati. "Comedia umana" se petrece in California, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Homer Macauley, un baiat de 14 ani, se angajeaza curier de noapte la un oficiu telegrafic. Are sarcina de a transmite mesaje de dragoste si incurajare, dar si telegrame care anunta moartea sau ranirea soldatilor. Desi nu are sute de pagini, "Comedia umana" e un Bildungsroman, care urmareste transformarea si maturizarea rapida a lui Homer. In aceasta perioada in care toate librariile gem de carti despre vampiri, despre teroristi, despre asasini in serie, copii la indigo ale lui Dan Brown sau tomuri groase de chick-lit, clasicii sunt adesea cea mai proaspata alternativa.

John Steinbeck "Perla", Editura RAO, Bucuresti, 2009

William Saroyan "Comedia umana", Editura RAO, Bucuresti, 2009

Aparitii noi

Nu erau intregi la minte

Pentru amatorii de intrigi de culise sau pentru cei care nu au gasit pana acum explicatia pentru anumite decizii istorice, cartea "Bolnavi la putere" scrisa de medicul si politicianul britanic David Owen este lectura perfecta. Lordul britanic a adunat povesti interesante si necunoscute marelui public despre bolile liderilor care au marcat lumea in ultimul secol. Se pare ca sase presedinti SUA au fost bolnavi psihic in timp ce erau in functie, iar doi politicieni cu rol major au fost confirmati oficial ca fiind cu adevarat rataciti la minte - presedintele francez Paul Deschanel si regele Talal al Iordaniei. Owen analizeaza si modul cum prea multa putere te imbolnaveste. Cartea densa, plina de informatii istorice, dar scrisa intr-un stil accesibil specific britanicilor nu este genul care se citeste tolanit pe fotoliu, ci ai nevoie mai degraba de seriozitatea unui birou pentru a asimila toate informatiile.

David Owen "Bolnavi la putere", Editura Corint, Bucuresti, 2009

In stil victorian

Ne-a placut coperta - tabloul lui Constant Aime Marie, "Indiscretie", reprezentand o doamna victoriana imbracata in rosu, privita curios pe geamul saretei de un domn misterios. Romanul "Pasiune", scris de A.S. Byatt, unul dintre colaboratorii constanti ai The Times, The Independent sau Sunday Times, a fost declarat unul dintre cele mai bune 100 de romane de limba engleza din secolul XX de Time Magazine. Este o poveste de dragoste victoriana, dublata de o ancheta politista din lumea academica a secolului vitezei, si imbina elemente de critica literara, in care autoarea este specializata, cu misterul unei povesti din alte vremuri.

A.S.Byatt "Pasiune", Editura Nemira, Bucuresti, 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/prospetimea-clasicilor-5852711
5852711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.