Prezentul pe intelesul maselor

Postat la 11 noiembrie 2008 7 afişări

Cei trei muschetari care semneaza aceasta carte vor cu orice pret sa intre pe sub pielea generatiei iPod, sa lege cu membrii ei o complicitate, dar in acelasi timp sa le si dea peste nas, pe ici pe colo, prin partile esentiale.

„Societatea produce pe banda mode, vedete si fenomene fanteziste si superficiale - fiind in acelasi timp o consumatoare docila a propriului sau scandal, a propriei sale dezordini. Cele mai delirante manifestari ale vremurilor noastre - de la A la Z.” Cam asta ar vrea autorii sa adune in acest ghid-enciclopedie. Ei ataca toate poncifele vremurilor noastre, toate prejudecatile, locurile comune, comportamentele standardizate, ignoranta si turpitudinea, incercand sa le gaseasca reflexul irational. Se situeaza de partea publicului-tinta, dar nu uita sa-i sugereze printre randuri ca este si el, in mare masura, vinovat de persistenta unor comportamente care ne sunt tuturor familiare: „Ne consideram cosmopoliti, zambim ingaduitor si schimbam priviri in avion cand ceilalti pasageri aplauda dupa aterizare, in schimb ni se pare perfect normal ca televiziunea sa ne delecteze in fiecare seara, in propria noastra casa, prin Crime Scene Investigation, cu circa saptezeci de kilograme de carne macelarita, impuscata sau arsa”. In acelasi ton amical si plin de umor sec, de factura britanica, autorii demonteaza idei sau fixatii la moda. „JOCURI PE COMPUTER - Multi adolescenti omoara cate douazeci si patru de mii de oameni inca inainte sa implineasca cincisprezece ani. Nici macar bunicul meu nu a reusit aceasta performanta”; „PIERCING - Pirssssingul in limbha poate influenssa neghativ pronunsia!”; „USAMA BIN LADEN - Individul ma calca pe nervi, pentru ca din cauza lui nu mai pot sa-mi iau sticla de Cola in avion”. Citind volumul, intreg sau pe sarite, nu devenim mai destepti, dar ajungem mai precauti cu lucrurile care ni se pareau normale si, cu siguranta, mai veseli.

 

Oliver Kuhn, Alexandra Reinwarth, Axel Frölich

„Adevarata enciclopedie a prezentului”,

Editura Nemira, Bucuresti, 2008

 


Noutati

 

Nevroze si teroare

 

Romanul scriitorului portughez Gonçalo M. Tavares (considerat „de-a dreptul extraordinar” de catre premiatul cu Nobel Jose Saramago) vorbeste despre schizofrenia sociala, politica si medicala a vremurilor noastre, pastrand in acelasi timp ritmul si libertatea fictiunii. Ernst, Mylia, Theodor, Kaas, Hinnerk si Hanna, sase personaje in cautarea nimanui, se intalnesc din intamplare si incep sa se confrunte, in spatiul unei singure nopti. Theodor Busbeck este medic specialist in probleme de nebunie, care lucreaza la o „istorie a terorii”, fosta lui sotie, Mylia, proaspat iesita dintr-un spital psihiatric, bate strazile in cautarea unei biserici cu portile deschise, iar Hinnerk, fost soldat bantuit de frica razboiului, merge in nestire cu o arma in mana. Aceste siluete ezita intre ratiune si nebunie, isi manifesta pe rand nelinistea, dar si puterea de atasament, dorinta de moarte precum si pe aceea de a ucide.

Gonçalo M. Tavares – “Ierusalim”,

Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2008

 

 

O tragedie franceza

 

La doar 14 ani, Nicole este violata cu salbaticie de un soldat american, Will (de care se indra­gostise nebuneste), si de catre doi dintre tovarasii sai de arme. Ramane gravida si da nastere unui copil, Ludo, pe care il va percepe toata viata ca pe un memento al cumplitei umilinte pe care o indurase in adolescenta. Ludo va trai primii sai sapte ani de viata intr-un hambar de langa casa bunicilor sai, complet abandonat de lume si de rubedenii. Desi Nicole isi gaseste pana la urma un sot si acesta isi manifesta deplina bunavointa fata de soarta copilului ei din flori, Ludo ajunge pana la urma sa fie internat intr-un azil de debili mintali. Dupa cateva luni, vazand ca mama sa nu ii face nicio vizita, se refugiaza intr-o tristete muta si hotaraste sa evadeze.

Yann Queffélec

 

“Nunta nemiloasa”,

Editura RAO, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/prezentul-pe-intelesul-maselor-3482309
3482309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.