Poveste dintr-un orfelinat din Brooklyn

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 08 septembrie 2012 34 afişări

Jonathan Lethem respectă conştiincios codurile şi uzanţele unui gen pe care-l cunoaşte îndeaproape: thriller-ul poliţist (în manieră Hammett sau Chandler).

Cu toate acestea, ştie să spună şi altceva şi să devină - în limitele unei matrice tocite - profund original şi captivant nu doar pentru amatorii de mistere, ci şi pentru cei care gustă analiza psihologică de fineţe, umorul exploziv şi arta construcţiei romaneşti sofisticate. Lionel Essring, naratorul, suferă de sindromul Tourette, o boală rară care îi provoacă tulburări obsesionale şi erupţii de logoree incontrolabile, care, uneori, se manifestă prin înşiruiri de vorbe fără înţeles, pline de asonanţe şi de alterări morfologice.

Individul a crescut într-un orfelinat din Brooklyn şi, ajuns la vârsta maturităţii, se vede angajat la o agenţie de aşa-zişi detectivi, patronată de un interlop cu personalitate fascinantă: Frank Minna. După uciderea acestuia, Lionel se lansează - împreună cu ceilalţi orfani angajaţi la agenţie - într-o anchetă delirantă, care îl duce prin cele mai bizare, groteşti, întunecate medii ale lumii new-yorkeze.

Jonathan Lethem, "Orfani în Brooklyn", Editura Leda, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/poveste-dintr-un-orfelinat-din-brooklyn-10040028
10040028
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.