Poporul contra regelui sau

Postat la 21 iunie 2010 31 afişări

Ceea ce face diferenta dintre romanele istorice, mai ales ca finalul este in general cunoscut, este punerea in scena. Autorul francez Max Gallo este recunoscut pentru maiestria cu care orchestreaza scenografiile lucrarilor sale.

Max Gallo, membru al Academei Franceze, are deja la activ o biografie a imparatului Napoleon, bine primita de critica si public. Iar in cazul "Revolutiei franceze Vol.1 - Poporul si regele" respecta datele istorice, iar fictiunea apare la nivelul punerii in scena. Scriitorul recompune imprejurarile care au dus la "divortul" dintre regele Ludovic al XVI-lea, primit ca un salvator al natiei franceze la urcarea pe tron in 1774, si popor, satul de foamete si de lipsa de vointa a suveranului sau.

Gallo are o misiune destul de dificila, mai ales ca despre Revolutia franceza, unul dintre cele mai importante evenimente din istorie, s-au scris mii de carti care abordeaza problema din tot atatea unghiuri diferite. Insa meritul francezului este ca reuseste, transformand figurile istorice in personaje de roman, sa apropie publicul de actiune. Intreaga desfasurare de forte nu este privita ca o insiruire de date istorice, intrucat cititorul reuseste sa se identifice cu anumite personaje si sa inteleaga anumite decizii. Editura pregateste si lansarea volumului secund al cartii - "La arme, cetateni!"

Max Gallo - "Revolutia franceza Vol. 1 - Poporul si regele", Editura Allfa, Bucuresti, 2010

Aparitii noi

Cine-i seful?

Romanii au deja alergie la expresii de genul "conducatorul iubit", dar toate manualele de leadership, atat de avid consumate de micii si marii participanti la viata corporatista, trateaza de fapt numai acest lucru - personalitatea, metodele, tehnica, succesele si esecurile conducatorilor mai mult sau mai putin iubiti. Pentru ca liderii, conducatorii, sunt cei responsabili si de profiturile companiilor, dar si de criza economica actuala. "De ce ai fi tu seful? Cum sa devii un lider autentic" este un manual de leadership care trateaza figura mitica a conducatorului intr-un stil foarte clar, inteligibil si apropiat de cititor, asigurand astfel o lectura agreabila. De remarcat indemnurile autorilor, de genul "Fii tu insuti", "Fii competent", "Asuma-ti riscuri personale", "Nu-ti pierde autenticitatea - dar conformeaza-te indeajuns". Ajuta si istorioarele incluse din belsug, pentru a forma o imagine mai clara, mai concreta a fiecarui lider. De exemplu, biletelele scrise de mana de Jack Welch si adresate colaboratorilor sai, care le pastreaza si astazi - in unele cazuri, chiar inramate.

Rob Goffee, Gareth Jones - "De ce ai fi tu seful? Cum sa devii un lider autentic", Editura All, Bucuresti, 2010

Complicii lui Hitler

In ultimii ani, fascinatia fata de fenomenul nazismului si fata de Hitler s-a concretizat printr-o lunga serie de filme, carti, studii, licitatii cu desenele tiranului etc. Tot in acest fenomen se inscrie si volumul "Oamenii lui Hitler. Elita national-socialismului (1919-1945)", care insa nu studiaza viata si ororile lui Hitler, ci ii analizeaza pe complicii sai, cei ce au facut posibila ascensiunea la putere a dictatorului. Ferran Gallego explica sau incearca sa explice cum oameni foarte diferiti, si ca motivatie, si ca personalitate, s-au identificat total cu sistemul propus de Hitler, un om pe care l-au propulsat si apoi mentinut in fruntea imperiului. Göring, Goebbels, Röhm, Speer sau Himmler sunt doar cativa dintre acolitii dictatorului, carora Gallego le contureaza portrete precise.

Ferran Gallego - "Oamenii lui Hitler. Elita national-socialismului (1919-1945)", Editura All, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/poporul-contra-regelui-sau-6430469
6430469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.