Polemicile Evului Mediu

Postat la 12 decembrie 2010 39 afişări

Figura marcanta a lumii medievale, catalanul Ramon Llull (Raimundus Lullus) s-a nascut in 1232, la Palma de Mallorca, intr-o familie catalana crestina, la doar trei ani dupa ce regele Iacob I de Aragon cucerise orasul din mâinile arabilor.

O lume multiculturala, cu o componenta crestina inca neconsolidata, o solida componenta araba, si una, minoritara, ebraica. A avut o tinerete tumultuoasa, insa la 30 de ani, in urma unor experiente spirituale, viata i s-a schimbat radical. A abandonat viata de familie si de curte si, fara a intra intr-un ordin religios, s-a consacrat, pâna la moarte, unui singur tel: cunoasterea si manifestarea devotiunii fata de Dumnezeu, inclusiv prin convertirea necredinciosilor la adevarata credinta.

In "Cartea paganului si a celor trei intelepti", una dintre cele 265 care au ramas de pe urma sa, un evreu, un crestin si un musulman incearca sa convinga, prin argumente logice, un pagan de adevarurile comune celor trei religii si, apoi, fiecare in parte, de superioritatea credintei proprii. O pledoarie din secolul al XIII-lea pentru toleranta si dialog.

Ramon Llull, "Cartea paganului si a celor trei intelepti", Editura Omonia, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/polemicile-evului-mediu-7804058
7804058
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.