Pinguinii si managementul

Postat la 02 decembrie 2008 290 afişări

John Kotter, guru al leadership-ului de la Harvard Business School, si Holger Rathberger, specialist in management global, au publicat impreuna o carte cat se poate de serioasa in substanta, dar care are toate datele unui volum pentru copii.

Deci: a fost odata ca niciodata o colonie de pinguini care traia de multa vreme pe acelasi aisberg si care nu avea niciun motiv aparent sa-si schimbe modul si locul de viata. Intr-o buna zi, Fred, un tanar pinguin mai curios decat altii, descopera cu batrana lor banchiza e pe cale sa se topeasca, sa crape si sa-i lase fara adapost. Dupa indelungate ezitari, se hotaraste sa-si impartaseasca nelinistile lui Alice, o membra mai inteleapta si mai comunicativa a Consiliului celor zece (pinguini, desigur). In continuare, povestea da seama despre framantarile lor si despre stradaniile de a-i convinge pe ceilalti membri ai Consiliului de iminenta pericolului si de necesitatea de a schimba radical obiceiurile coloniei. Dar cum sa-l crezi pe Fred, asa dintr-o data, dupa ani buni de tihna, de pescuit relativ lipsit de pericole si de obiceiuri neschimbate? Ar trebui oare ca intreaga suflare a pinguinilor sa afle ca banchiza sta sa se crape? Nu ar crea asta un curent distrugator de panica? Ce solutii ar trebui adoptate?

 

Oricat ar parea de simpla, fabula nu este si simplista. Cu haz si perspicacitate, folosind cercetarile de o viata ale lui Kotter, ea ne arata cat de rezistenti suntem la schimbare si ne propune sa vedem care pot fi atitudinile si strategiile care ne pot salva „banchiza”, punand in scena un model in opt trepte al schimbarii.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/pinguinii-si-managementul-3596316
3596316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.