Oroarea boreala. Comisarul Maigret in varianta islandeza

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 08 mai 2011 40 afişări

Sigur, romanele politiste venite din Nord ne descriu peisaje hibernale, pustiuri inzapezite, aurore si orori boreale, numele personajelor si ale autorilor se termina bizar in "– son" sau "– borg", dar nu asta le face specificul.

Ele au inventat un alt tip de naratiune politista. Alt tip de suspans si alt profil de anchetator. Poate cel mai bune exemplu in acest sens este Erlendur Sveinsson, investigatorul-fetis al celui mai important, talentat, prizat si premiat autor islandez al momentului, Arnaldur Indridason.

Maigret-ul lui Indridason (personaj principal, pana acum, in opt dintre romanele autorului) este un politist sobru, laconic in expresie, obsedat de afaceri criminale nerezolvate. Este inspectorul sansei de pe urma, cel ce se incapataneaza sa descalceasca itele unor cazuri clasate, singurul care traieste cu compasiune drama victimelor si pricepe nevoia de adevar a familiilor celor disparuti. Lui insusi i-a disparut, in tinerete, fratele mai mic, iar familia inca nu si-a revenit de pe urma tragediei.

Arnaldur Indridason, "Linistea mormantului", Editura Trei, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/oroarea-boreala-comisarul-maigret-in-varianta-islandeza-8244288
8244288
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.