Onoarea pierduta a profesorului Lurie

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 20 martie 2011 24 afişări

"Dezonoare", considerata de multi cea mai izbutita carte a lui Coetzee (ecranizata, in 2008, de Steve Jacobs, cu John Malkovich in rolul principal) este istoria declinului lui David Lurie, un profesor alb de la universitatea din Cape Town, din Africa de Sud.

Specialist in poezie romantica, Lurie vede cum prestigiul meseriei sale se duce pe apa sambetei: pe de-o parte se vede silit sa predea unor studenti ignoranti si blazati, pe de alta este obligat sa sustina cursuri despre tehnicile de comunicare, un domeniu complet lipsit de legatura cu vocatia si pregatirea sa.

Lurie incearca sa-si urmeze visele romantic literare, redactand libretul unei opere despre calatoria lui Byron in Italia. Insuccesul il face sa se retraga in sine si sa incerce sa fuga de lume, la ferma fetei sale, Lucy. Un viol faptuit asupra acesteia, de catre trei tineri negri, il face sa cunoasca un nou chip al dezonoarei si ii naruie definitiv sperantele de supravietuire.

J.M. Coetzee, "Dezonoare", Humanitas Fiction, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/onoarea-pierduta-a-profesorului-lurie-8075578
8075578
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.