Odă libertăţii în bucătărie

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 26 februarie 2012 35 afişări

Marii bucătari ai lumii au porniri dictatoriale. Îşi exercită tirania subtil sau făţiş, nu cunosc îngăduinţa faţă de tehnicile altora, se cred (iar unii poate chiar sunt) infailibili, unici, atinşi de harul divin. Reţetele lor trebuie urmate întocmai, nu doar în spirit, ci şi în literă. În bucătăriile lor, democraţia e-o vorbă goală, iar iniţiativele individuale ale altora - o formă de rebeliune.

Intens mediatizat, hoinar prin toate bucătăriile lumii - de la cele extrem orientale la cele inuite - Gordon Ramsay, un "chef" de talie internaţională, face parte din altă categorie decât cea descrisă mai sus.. L-am văzut în numeroase rânduri la TV şi am constatat, de fiecare dată, că profilul său nu se potriveşte cu cel al bucătarului autocrat. E întotdeauna dispus să înveţe, şi nu doar din politeţe, descoperă trucuri şi mirodenii noi cu bucuria unui copil şi, mai ales, e dispus să-şi joace prestigiul în concursuri "nearanjate", unde nu câştigă întotdeauna, dar unde totdeauna ştie să piardă.

Atipicul Ramsay a ajuns, recent, în atenţia gurmanzilor de la noi, printr-un album de o factură la fel de neobişnuită ca şi bucătarul care l-a conceput. Despre ce e vorba: o carte de format mare, cu foile prinse în şină metalică, împărţite în trei module/ fascicule. Cel de sus descrie gustări, hors-d'oeuvres, amuse-gueule, supe, cel de-al doilea - feluri principale şi, în fine, cel din josul paginii, deserturi. Toate - amplu şi sugestiv ilustrate. Interesante, fiecare în parte, ele îşi sporesc sensurile pentru că pot fi combinate în nu mai puţin de 140.000 de moduri.

Libertatea celui care vrea să se inspire din gândirea gastronomică a lui Ramsay este uriaşă, pentru că meniurile pot fi fixate după bunul plac (potrivind oricare dintre reţetele de felul 1, 2 sau 3 pe aceeaşi pagină, astfel încât să le ai sub ochi în momentul în care începi să le prepari) sau pur şi simplu aleatoriu, deschizând fiecare fascicul la întâmplare. Dacă felurile "rimează", doar dumneavoastră puteţi spune.

Gordon Ramsay, "Meniul perfect", Editura Litera, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/oda-libertatii-in-bucatarie-9344930
9344930
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.