O tragedie evreiască

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 03 iunie 2012 39 afişări

Un roman bulversant, o frescă de 600 de pagini construită ca o tragedie antică. Volumul „Până la capătul pământului” semnat de David Grossman (laureat, anul trecut, al premiului Médicis étranger) povesteşte destinul complex şi dureros al unei familii evreieşti, relatând, în filigran, întreaga istorie a Israelului din 1967 până în zilele noastre.

Eroina romanului, Ora (recent divorţată) se hotărăşte să-şi părăsească locuinţa din Ierusalim şi să plece într-o lungă şi fără ţintă călătorie pedestră prin Galileea, însoţită de Avram, un iubit din tinereţe. Alegerea ei este determinată de dorinţa de a scăpa de zgomotul şi furia războiului în care fiul ei de douăzeci de ani, Ofer, fusese târât. E apăsată de presentimentul că acesta va muri şi că, dispărând din teatrul de război, îi va putea schimba destinul şi va înfrânge astfel moartea. O convingere iraţională ("câtă vreme nu-l pot atinge, Ofer nu riscă nimic") care îi va hrăni determinarea de a rătăci prin peisajele consolatoare ale Galileei.

În tot răstimpul acestei umblări prin pustii, Avram povesteşte atrocele suferinţe pe care le-a îndurat în temniţele egiptene, iar "Ora" deapănă întreaga viaţă a fiului său, copilăria, adolescenţa, plecarea în serviciul militar, încercând ca, prin magia cuvintelor, să întârzie moartea, precum Şeherezada.

David Grossman, "Până la capătul pământului", Editura Polirom, Iaşi, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/o-tragedie-evreiasca-9701681
9701681
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.