O noua Evanghelie

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 26 iunie 2011 59 afişări

Considerat de multi capodopera lui Nikos Kazantzakis, romanul "Ultima ispita a lui Hristos" a fost transpus cinematografic de Martin Scorsese intr-o pelicula care la vremea aparitiei pe marile ecrane, in 1988, a produs un intreg scandal din partea fundamentalistilor crestini, mergand pana la incendierea unei sali pariziene unde rula filmul.

Romanul este o opera polemica, fara indoiala, dar care reprezinta incercarea dramatica a unui credincios de a descrie izvorul evlaviei sale. In ultima instanta, credinta este o lupta, iar Iisus reprezinta intruparea ei si victoria asupra ispitelor, ezitarilor si neputintei.

Chiar daca romanul (de fapt o noua evanghelie) insista asupra laturii umane a lui Hristos (dorinta "visata" de a se casatori, de a face copii), importanta, cum spuneam, este forta personajului de a-si depasi pulsiunile terestre.

Nikos Kazantzakis, "Ultima ispita a lui Hristos", Editura Humanitas fiction, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/o-noua-evanghelie-8389546
8389546
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.