O mică bijuterie literară

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 31 martie 2012 44 afişări

Cartea "Lacul" este o mică bijuterie literară, de o simplitate şi o subtilitate fără egal, scrisă în 1954 de cel dintâi laureat japonez al premiului Nobel, Yasunari Kawabata.

Descriere a unei obsesii, căutare a perfecţiunii intagibile şi a frumuseţii ideale, povestirea îl pune în scenă pe Gimpei Momoi (un fost profesor bântuit de propriul trecut şi de păcatele juneţii) care, ajuns fără adăpost şi privat de orice urmă de afecţiune umană, rătăceşte pe străzi, urmărind tinere necunoscute şi admirându-le paşii svelţi, silueta magnifică, trupurile pe veci inaccesibile. Gimpei pândeşte frumuseţea acestei lumi, dar este pândit fără răgaz de propria sluţenie - nişte picioare diforme, hidoase, care îi amintesc neîncetat de condiţia sa de neadaptat.

Textul, neîncadrabil în nicio formulă narativă tradiţională, o balansare continuă între clipa prezentă şi cotloanele memoriei, este probabil unul dintre cele mai acut moderne scrise de Kawabata. Alături de "Lacul", volumul editat la Humanitas Fiction mai conţine povestirile "Braţul" şi "Grabnic se va se scutura".

Yasunari Kawabata, "Lacul", Editura Humanitas Fiction, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/o-mica-bijuterie-literara-9458593
9458593
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.