O carte într-adevăr bună de luat pe o insulă pustie

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 august 2013 437 afişări

"Principiul progresului" este, simplu, una din cele trei cărţi pe care ar trebui să le luaţi pe o insulă pustie, dacă nu aţi ajuns acolo în calitate de naufragiat şi dacă sunteţi şef într-o companie românească.

O carte într-adevăr bună de luat pe o insulă pustie

Cartea introduce în ecuaţia resurselor umane locale câteva elemente cu totul şi cu totul speciale, cel mai des ignorate de culturile corporatiste şi antreprenoriale locale. Este vorba de viaţa profesională interioară, de emoţii pozitive, de motivaţii interne, de aprecierile legate de calitatea umană din companii.

Oamenii sunt mult mai influenţaţi de colegi, de relaţii, de aprecierile şefilor şi de calitatea relaţiilor pe care le stabilesc în companie şi mult mai puţin de decor, de dotări, de faptul că există sau nu sală de sport sau mese de tenis de masă. Autorii cărţii au descoperit că 95% din sutele de manageri şi lideri de companii cu care au stat de vorbă aveau opinii fundamental greşite despre cea mai importantă sursă de motivaţie a angajaţilor. Nu este vorba de recompense băneşti, nu este vorba de diplome sau premii, ci de a facilita progresul omului, micile sau marile victorii personale ale angajatului.

Autorii au atras în proiect 238 de persoane din şapte mari companii americane, profesionişti care trebuiau să rezolve probleme complexe într-un mod creativ. Cei 238 au furnizat în timp 12.000 de rapoarte individuale, însemnări zilnice despre viaţa profesională interioară, un mozaic impresionant de trăiri care, analizat din timp, ar fi prevenit căderi de companii, falimente, concedieri, demisii.

Iată cel mai simplu, cel al unei companii care producea obiecte pentru gospodării, inovatoare şi la modă, un brand care se găsea în 80% din gospodării. În patru ani, o echipă de directori executivi a adus compania în faliment, după ce a reorganizat, a împărţit pe centre de profit, a impus unele produse şi a eliminat altele, fără să ţină cont de părerile angajaţilor. Iar oamenii au scris, în jurnalele lor zilnice: "Acul indică tot nordul, dar am schimbat poziţia busolei"; "Ar fi drăguţ să fim din nou lideri în inovaţie de produs, nu doar să mergem pe urmele altora"; "A părut că tot ce îl interesează estă să păcălească sistemul, pentru ca rezultatele lui să arate bine... A abuzat de funcţia lui ca să ne impună ce să facem". Viaţa profesională interioară a angajaţilor este o realitate şi oferă diferenţa dintre succes şi faliment.

Aşa că, dacă nu aţi naufragiat, dar vreţi o carte care să vă spună ceva şi să vă ajute în toamnă, luaţi "Principiul progresului".

Teresa Amabile, Steven Kramer - "Principiul progresului", Editura Publica, Bucureşti, 2013

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/o-carte-intr-adevar-buna-de-luat-pe-o-insula-pustie-11238871
11238871
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.