"Numerati" sau cine va conduce lumea in era Google

Postat la 06 martie 2011 82 afişări

Noii lideri ai globului vor fi, spune Stephen Baker, cei care stapanesc limbajul simbolic. Acestia – matematicieni si informaticieni, criptologi si ingineri – sunt in postura de a controla informatiile din viata noastra. Ei sunt in masura sa construiasca replici digitale ale fiecaruia dintre noi si vor fi numiti, simplu, de-a lungul acestei carti, "Numerati".

In anii '90, chiar si aceia care percepeau calculatoarele ca pe niste OZN-uri au sfarsit prin a-si lua un computer, renuntand, datorita lui, la masina de scris, apoi la picup, la videoplayer si asa mai departe. Ulterior au aparut telefoanele mobile. Cu ele si cu PC-ul, am inceput sa impartasim informatii, facute din cuvinte sau imagini, cu toata lumea.

Care sunt consecintele nevazute ale acestei nevoi de comunicare fara frontiere? Ne spune insusi Baker: "Aceia dintre noi care folosim telefoane mobile, laptopturi si carti de credit ne ingrosam zilnic dosarele digitale prin simplul faptul ca traim. Bunaoara eu. Chiar in dimineata asta, in timp ce scriu, Verizon, compania mea de telefonie mobila din New Jersey, ma poate localiza cu o precizie de cativa metri. Visa poate depune marturie ca am suficienta cafeina la bord, probabil pentru a inlatura efectele vinului portughez pe care l-am cumparat aseara, la ora 8,19...."

Spre a ajunge la astfel de detalii in legatura cu activitatile fiecaruia dintre cetatenii sai, Germania de Est trebuia sa inregimenteze zeci de mii de spioni. Astazi e nevoie doar de o mana de Numerati ca sa colectioneze, sa claseze si sa interpreteze darele nesfsrsite de informatii pe care le lasam in urma noastra. Numai intr-o luna, Yahoo! si Google colecteaza sute de miliarde de fragmente de date despre utilizatorii sai. Cine se uita prin aceste date si ce face cu ele? Cum ni se stabileste portretul de "cumparator", de "alegator", de "pacient" sau de "iubit"? Asta se straduieste sa afle Stephen Baker in aceasta investigatie cu dezvaluiri pe cat de neasteptate, pe atat de nelinistitoare.

Stephen Baker - "Numerati", Editura Publica, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/numerati-sau-cine-va-conduce-lumea-in-era-google-8033053
8033053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.