Nu e Fahrenheit 451, dar nici nu-i departe

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 13 februarie 2011 31 afişări

Confruntarea dintre islam si lumea crestina, vazuta prin ochii arabilor (asa cum incerca s-o invie Amin Maalouf in memorabila lui carte despre cruciade) il preocupa si pe hiperactivul Tariq Ali (istoric, producator de televiziune, director editorial, om politic, eseist si romancier), un britanic de origine pakistaneza.

Ambitia lui de a confrunta, de-a lungul secolelor, cele doua lumi si cele doua credinte, concretizata in proiectul romanesc al Cvintetului Islamului, isi afla in acest al treilea panou momentul de varf. Ne aflam la sfarsitul anului 1499, cand arhiepiscopul Granadei, sfetnic de taina al Reginei Isabela, tocmai a poruncit distrugerea tuturor cartilor scrise in limba araba.

Acest autodafé pecetluieste sfarsitul glorioasei civilizatii al-Andalus, care a marcat timp de sapte veacuri peninsula iberica. Existenta populatiei musulmane pe teritoriul Spaniei este grav amenintata, iar singurele alegeri posibile raman convertirea sau exilul.

Tariq Ali, "La umbra rodiului", Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/nu-e-fahrenheit-451-dar-nici-nu-i-departe-7978934
7978934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.